V Českých Budějovicích onemocnělo několik lidí úplavicí

V Českých Budějovicích se objevila bacilární úplavice. Jde o aktuální, vysoce nakažlivé průjmové onemocnění. Nákaza byla odhalena zatím u jedenácti osob.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prostřeno na oběd

Prostřeno na oběd | Foto: Comstock Images

„První příznaky infekčního onemocnění se o víkendu objevily zhruba u tří desítek osob. Kultivační vyšetření v minulých dnech potvrdila bakteriální onemocnění bacilární úplavici zatím u jedenácti osob. Zdroj je dosud neznámý a cestou přenosu mohl být bramborový salát, který všichni postižení konzumovali k obědu minulý pátek,“ potvrzuje František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hygienik František Kotrba o úplavici v Českých Budějovicíh

Hygienici v jídelně nařídili celkovou dezinfekci. U jejích zaměstnanců provedli odběr biologického materiálu a vyřadili je z provozu.

Bacilární úplavice je jedna z nejnakažlivějších bakteriálních střevních nákaz. Může se projevovat vysokými teplotami a bolestí břicha. Závažnost onemocnění je ovlivněna věkem pacienta. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu. U nás probíhá většinou formou mírné kolitidy.

Michaela Vrácovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme