Policie objevila u Jihlavy masový hrob zavražděných Němců

Policisté odkrývají v Dobroníně na Jihlavsku masový hrob asi patnácti zavražděných Němců. K tragédii, kdy skupina dobronínských obyvatel údajně brutálně pobila německé starousedlíky určené k odsunu, došlo v lokalitě zvané Budínka před 65 lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté odkrývají masový hrob u Dobronína

Policisté odkrývají masový hrob u Dobronína | Zdroj: ČTK

Jde o nález, který by mohl znovu rozvířit diskusi o tom, co se dělo v Československu těsně po druhé světové válce. Totiž o krutostech, jimž byli na řadě míst vystaveni obyvatelé německé národnosti.

Dnes policie oznámila, že u Dobronína na Jihlavsku našla kosterní pozůstatky a zbytky ošacení na místě, kde byla údajně v květnu 1945 zavražděna skupina německých civilistů předtím, než měli být odsunuti z republiky na základě takzvaných Benešových dekretů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Laška hovoří o identifikaci obětí masakru.mp3

„Veškeré kosterní pozůstatky a zbytky oděvů budou převezeny na archeologický ústav do Brna, kde budou odebrány vzorky pro stanovení profilu DNA. Naším cílem je identifikace obětí. Budeme muset najít jejich potomky a odebrat i jim vzorky DNA,“ říká hlavní vyšetřovatel případu Michal Laška.

Vyslýchání svědků na české straně je podle vyšetřovatele velmi obtížné. „Z přímých svědků z května roku 1945 je podle mého názoru pouze jeden jediný člověk. Jestli padne nějaké obvinění je otázka velmi předčasná,“ dodává Laška.

Na případ upozornil český novinář

Případ vyšetřuje policie od srpna loňského roku na základě trestního oznámení českého publicisty a badatele Miroslava Mareše a německé spisovatelky Hermy Kennelové.

Miroslav Mareš přišel na stopu masakru na německých internetových stránkách na jaře loňského roku. „Po zadání názvu Dobronín na německé Wikipedii na mě vyběhl odkaz dokumentace hromadné vraždy u Dobronína 19. května 1945,“ popisuje svůj nález Mareš.

Mareš se pokusil zprávu ověřit. Při tom se dostal k německé spisovatelce Hermě Kennel, která o události napsala knihu.

„Byl jsem překvapený, protože v ČR o tom nebyla ani zmínka, nikdo o tom nevěděl, nebyly žádné zprávy. Zpráva na německém internetu byla velmi přesvědčivá, byly tam odkazy na jména obětí,“ říká Mareš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Mareš hovoří o nálezu hrobu u Dobronína.mp3

Přes německé kulturní spolky se český badatel spojil s rodinnými příslušníky obětí. „Zaslali mi k tomu notářsky ověřené prohlášení, s kterým jsem se na konci srpna loňského roku vydal na jihlavské státní zastupitelství, které případ otevřelo,“ říká badatel.

V květnu 1945 došlo podle Mareše u obce Dobronín k blíže neurčenému násilí vůči skupině obyvatel německé národnosti z okolních vesnic. Důvod masakru je zatím záhadou.

Do Německa se s televizní kamerou rozjel publicista David Vondráček z České televize. „Podařilo se mu natočit svědectví syna jednoho z těch zabitých, kteří by měli být na Budínce,“ dodává Mareš.

Svědectví příbuzných obětí bylo zpracováno v dokumentační zprávě, kterou našel Mareš na německých internetových stránkách, a která je zpracovaná v románu Bergersdorf Hermy Kennelové.

Zda by měl být za masakr někdo potrestán si publicista netroufá soudit a verdikt přenechá státnímu zastupitelství.

„Já jsem tento případ neotvíral s tím, že by někdo měl být potrestán, ale aby se potvrdila nebo vyvrátila historická pravda, to znamená co se stalo v okolí Dobronína, kde měly být německé vesnice,“ dodává jihlavský novinář a badatel Miroslav Mareš.

Aneta Vojtěchová, Hana Mikulincová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme