Premiér si cestou do Německa projel známou 'silnici smrti' na severu Čech

Premiér Petr Nečas si cestou na návštěvu Německa vyzkoušel, jaké to je projet nejnebezpečnější komunikací na severu Čech. Tou je silnice I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem, která spojuje dva nedostavěné úseky dálnice D8 směrem na Sasko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D8 - most Opárno

Stavba dálnice D8 - most Opárno | Foto: IDMZ

Na trase mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem není klid ani v noci. Jen prořídnou řady osobních aut a kamionů. Nevidíte tak několikakilometrové kolony, které se přes den často tvoří před Lovosicemi i Ústím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér si cestou do Německa projel známou silnici smrti na severu Čech. Reportáž Dagmar Cestrové

Velké nákladní vozy teď tuto komunikaci využívají jako jedinou objízdnou trasu nedostavěné dálnice D8 přes České středohoří.

Přímo peklo tam bylo v pátek, kdy Ředitelství silnic a dálnic začalo frézovat a opravovat povrch vozovky. Něco takového tahle trasa ještě nezažila - doprava naprosto zkolabovala.

A právě tuto cestu musel včera projet i premiér Petr Nečas (ODS), po ministru dopravy Vítu Bártovi (VV) už druhý člen nové vlády. Na cestu z Prahy do Berlína přitom měl pouze neuvěřitelné tři hodiny.

Neuvěřitelné proto, že na zdolání jednadvaceti kilometrů mezi Lovosicemi a Ústí často řidičům nestačí ani hodina. A premiér odjížděl z Prahy v 16:10, tedy v době dopravní špičky.

Kritickému místu se vládní auto vyhnulo

Trasu cesty vybírají pro státníky policisté. Premiérovi se tak včera podařilo vyhnout úzkému hrdlu dálnice u Lovosic, kde se jezdí krokem, tím, že vládní vozidlo uhnulo z D8 dříve, projelo centrem Lovosic a pak pokračovalo přímo na Ústí.

Neminula ho sice kolona před prvními semafory krajského města, ale to premiéra příliš nezdrželo. Na hranicích už na vládní vozidlo čekali němečtí policisté.

Běžná cesta politika? Řidiči, kteří projížděli mezi Lovosicemi a Ústím podobě jako premiér, na to mají jednotný názor: Občas by si měli politici projíždět kritické trasy bez policejního doprovodu jako normální řidiči.

Nikoho z nich by pak například nenapadlo ani náhodou prodlužovat neúnosnou situaci na komunikaci, jaká je třeba mezi Lovosicemi a Ústím, tím, že zastaví dostavbu dálnice D8. Ta něčemu takovému minulý týden přitom unikla jen o vlásek.

Martin Hromádka, Dagmar Cestrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme