Na Ústecku dnes o půlnoci končí stav nebezpečí

Krizový štáb Ústeckého kraje se sešel naposledy. Rozhodl, že stav nebezpečí již není potřeba prodlužovat a k půlnoci ho zrušil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústecko se potýká s velkou vodou

Ústecko se potýká s velkou vodou | Zdroj: ČTK

„Všechny složky záchranného integrovaného systému zvládly prvotní ohrožení obyvatel a jejich majetku a teď už bude obnova území a ta bude trvat ještě velmi dlouhou dobu,“ oznámila hejtmanka Jana Vaňhová.

Zároveň dodala, že pro obce nejen z Děčínska, ale i dalších postižených míst Ústeckého nebo Libereckého kraje bude dál v České Kamenici otevřený centrální sklad humanitární pomoci s dezinfekčními a dalšími prostředky, ale i s nářadím a vysoušeči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová vyhlašuje na tiskové konferenci opatření kraje po povodních

„Ústecký kraj platí odvoz odpadů, do obcí jsou přistaveny kontejnery,“ upozorňuje hejtmanka. Zrušení stavu nebezpečí mimo jiné znamená, že starostové postižených obcí musejí do týdne odhadnout náklady na obnovu.

Vedení kraje rovněž prodloužilo starostům obcí do středy lhůtu, během níž mají odvézt z obcí odpad, aby neohrožoval zdraví obyvatel. Vaňhová zároveň připustila, že velkým nebezpečím jsou znečištěné studny.

Odstraňují se škody

Práce na odstraňování škod v Ústeckém kraji ale stále pokračují. A to nejen v místech, kde velká voda poničila obecní a státní majetek za stovky milionů korun.

Začíná : Lidé v Heřmanově čekají na nové, alespoň provizorní mostky přes Vojtovický potok. „Musíme počkat, až bude nějaká technika. Nejdříve se musí udělat mostek, aby se sem technika vůbec dostala,“ připomněla Hana Lankašová.

Její zdravotně postižený manžel Jaroslav je ale rád, že povodeň nepřipravila rodinu o bydlení. „Hlavně že nám barák stojí,“ podotkl. Velká voda v obci před dvěma týdny poničila příjezdovou silnici, sedmnáct mostků i některé domy.

Srpnové povodně napáchaly v kraji škody za jeden a půl miliardy korun. Třetina této částky se týká krajského majetku, především mostů.

Josef Suk, Dagmar Cestrová, Lucie Maňourová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme