Pražská informační služba se má stát akciovou společností

Pražská informační služba (PIS) je v současné době stále ještě příspěvková organizace. Jejím hlavním cílem je informovat Pražany o aktuálním dění v hlavním městě. Ještě letos by se ale měla stát akciovou společností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staroměstká mostecká věž - v červnu 1848 tu stála nejslavnější barikáda

Staroměstká mostecká věž - v červnu 1848 tu stála nejslavnější barikáda | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

O záměru transformovat PIS na akciovou společnost se mluvilo už v lednu 2009, v souvislosti s nástupem současné ředitelky Lucie Ramnebornové. Záměr schválilo zastupitelstvo hlavního města až letos na jaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co se stane s Pražskou informační službou, zjišťovala Eva Rajlichová.

„Když jsem ještě řídil resort kultury, tak jsme samozřejmě uvažovali o transformaci Pražské informační služby tak, aby byla více konkurenceschopná na poli cestovního ruchu,“ říká náměstek pražského primátora Milan Richter.

Když si v současné době zadáte v internetovém vyhledavači adresu www.pis.cz, automaticky jste přesměrováni na web www.praguewelcome.com. Jsou to nové stránky, kde je celá řada informací o památkách, restauracích a podobně.

„Není zde využívána žádná služba, která by byla zpoplatněna. Ovšem zároveň neříkám, že to do budoucnosti neplánujeme. Naopak, do budoucnosti skutečně plánujeme něco podobného. To znamená i možnost komerčního využití. Samozřejmě ale je to v současné době teprve zvažováno, připravováno,“ vysvětluje Jaroslava Nováková, ředitelka pro turistický ruch a odborné činnosti z PIS.

Pronájem památek soukromé firmě

Členka zastupitelstva Jana Ryšlinková se současnou prací organizace příliš spokojena není. „Měla především sloužit k informovanosti občanů a turistů o tom, co se v Praze děje. Byl rozrušen celý systém, který spočíval v tom, že zaměstnanci Pražské informační služby dobře věděli, kam si pro aktuální informace sáhnout. Teď je to všechno založeno na moderní databázi a internetu. Všechno funguje jenom, pokud tam jsou informace neustále vkládány. A to víme, že se děje s variabilní kvalitou.“

Letos v létě PIS na dobu neurčitou pronajala sedm pražských věží soukromé společnosti. „Byla to Pražská informační služba, která se o památky starala, dělala různé doprovodné programy, prohlídky, přednášky. Dneska to je tak, že Pražská informační služba domy pronajala bez souhlasu zastupitelstva. Má z toho příjem a přeměnila se trochu v cestovní informační agenturu,“ myslí si Marta Smolíková, ředitelka Otevřené společnosti Proculture.

Orloj, Staroměstské náměstí a kostel P. Marie před Týnem, Praha 1 | Foto: Khalil Baalbaki

O řadu památek se tak v současnosti stará bezpečnostní agentura ABL, spjatá s vládní stranou Věci veřejné. Firma na začátku srpna představila nový kontrakt s hlavním městem. Na jeho základě má dál spravovat několik významných památek, například Prašnou bránu, Malostranskou a Staroměstskou mosteckou bránu nebo Staroměstskou radnici.

Podle opozice v pražském zastupitelstvu je ale tento kontrakt pro metropoli nevýhodný a ABL nepřísluší, aby se starala o některé z nejdůležitějších pražských "klenotů". Něco takového prý není v žádném evropském velkoměstě.

Záběr PIS by měl být ale podle radního pro kulturu Ondřeje Pechy do budoucna ještě širší. „Jsou tam ještě nějaké věci k dopracování. Například ještě další činnosti Pražské informační služby ve směru například u podpory filmových produkcí, které by natáčely na území hlavního města, podpoře kongresové turisty a tak dále,“ uzavírá radní.

V akciovou společnost by se pražská informační služba měla proměnit zřejmě na konci letošního roku, už ovšem pod taktovkou nového zastupitelstva.

Eva Rajlichová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme