Na Vltavu v Českých Budějovicích vyjedou výletní lodě

České Budějovice se ode dneška stávají přístavním městem. Na Vltavě u Dlouhého mostu, nedaleko centra města, dnes slavnostně otevřou přístaviště Lannova loděnice. Končí tak jedna etapa projektu splavňování Vltavy mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výletní lodě na Vltavě

Výletní lodě na Vltavě | Foto: Jan Rosenauer

Přístaviště představuje plovoucí šedesátimetrové molo upevněné k šesti do dna zapuštěným sloupům, které tak trochu připomínají obří tužky. Právě dnes tady odstartují první výletní plavby do Českého Vrbného, vzdáleného po proudu asi tři kilometry.

Splavňování Vltavy doprovázejí kontroverzní názory. Na jedné straně stojí argumenty o podpoře cestovního ruchu: „My si od toho projektu slibujeme, že finálním produktem bude nová destinace pro desetitisíce vodních turistů, kteří existují na evropské síti vodních cest,“ říká ředitel Ředitelství vodních cest Mirosav Šefara.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Českých Budějovicích vyplují na Vltavu výletní lodě. Podrobnosti připravil pro Ranní Radiožurnál Ivan Mls.

Odpůrci projektu podle něj tvrdí, že peníze vynaložené na splavnění Vltavy by bylo vhodnější použít například na silniční dopravní stavby. 85 procent projektu je přitom podle něj hrazeno z evropských fondů.

Protipovodňový efekt

Úpravy koryta řeky mají také nezanedbatelný protipovodňový efekt. „Tak to bylo i plánováno. Je to dvojí efekt - jednak pro zachování plavebních hloubek a jednak pro zkapacitnění koryta a ochrany Českých Budějovic před velkými vodami,“ připomněl Zdeněk Zídek z Povodí Vltavy.

Minulý týden stavbaři osadili dolní vrata nové plavební komory v českém Vrbném, příští rok budou moci výletní lodě plout mezi jihočeskou metropolí a Hlubokou nad Vltavou. V roce 2013 má být řeka splavná až k Týnu nad Vltavou a do Orlické přehrady.

Ivan Mls, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme