Ústecký kraj zveřejnil studii škodlivin. Žádá dostavbu D8

Ústecký kraj zveřejnil výsledky studie škodlivin na objízdných trasách nedostavěné dálnice D8, kterou pro něj zpracoval Zdravotní ústav. Výsledky studie jsou podle vedení kraje tak závažné, že potvrzují nutnost dálnici D8 co nejdříve dostavět.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba dálnice

výstavba dálnice | Foto: ceskedalnice.cz

V Lovosicích byly naměřeny nejhorší výsledky ze 780 vzorků vzduchu, které pracovníci Zdravotního ústavu naměřili během srpna. Studie mimo jiné ukázala, že odpoledne tu projede v průměru každé tři vteřiny jedno auto, v noci pak jedno za minutu.

Přesto nebyl výsledek tak alarmující, jak se očekávalo. Zdravotní ústav měl na měření pouze týden, navíc ještě pršelo a vítr vál od přístrojů k silnici. Za suchého počasí by se podle pracovníků ústavu naměřilo podstatně více prachu, na který se potom nabalují škodlivé látky. Naměřil se zde dioxin a přímé karcinogeny a další nebezpečné látky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová mluvila na Rádiu Česko o dostavbě D8

Přesto jsou hodnoty podle vedení kraje dostatečně alarmující, aby požadovalo po ministerstvu zdravotnictví a dopravy rychlé řešení situace, tedy především dokončení dálnice D8.

„Údaje pošleme na ministerstva dopravy, životního prostředí, zdravotnictví a také obcím. Chceme, aby se k tomu patřičné orgány postavily s určením termínu, kdy bude dokončena trasa, která občany tolik zatěžuje. Zároveň se budeme muset obrátit na občany, abychom dali zadání, jak se mají chovat třeba při inverzi,“ uvedla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Hejtmanka: Chybí osm miliard

Zástupci Ústeckého kraje podle jejích informací sejdou se 30. září v 16 hodin s občany v základní škole ve Velemíně. Pozvali také ministra dopravy, jeho spolupracovníka Miroslava Patrika, zástupce ze Zdravotního ústavu a primáře oddělení plicních onemocnění Masarykovy nemocnice k tomu, aby si vyslechli zprávu od Zdravotního ústavu.

Dostavba dálnice přes České středohoří uvázla na mrtvém bodě kvůli nedostatkům v postupu úředníků a následným žalobám ekologických organizací. Navíc ministerstvo dopravy výrazně omezilo výdaje na výstavbu dopravní infrastruktury.

„Stanovení konečného termínu dostavby dosud nepadlo díky žalobám hnutí Děti země. Máme slíbené peníze v letošním roce na mimoúrovňovou křižovatku v Lovosicích. V příštím roce pak na odbočení směrem na Bílinku. Další peníze potvrzené nemáme, chybí nám osm miliard na dokončení celého úseku,“ dodala hejtmanka.

Ladislav Dvořák, Dagmar Cestrová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme