Staroměstský orloj slaví 600 let. Praha připravila speciální projekci

Jedna z nejznámějších pražských památek - Staroměstský orloj - odbíjí čas už 600 let. Středověké astronomické hodiny dennodenně fascinují tisíce domácích i zahraničních návštěvníků. Na počest jubilea se večer na jižní straně budovy Staroměstské radnice bude promítat vizuální projekce, která divákům představí významné kapitoly z historie orloje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Orloj na Staroměstské radnici

Orloj na Staroměstské radnici | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Desetiminutové promítaní divákům představí stavbu orloje od architektonického plánu, přes kamenickou práci Petra Parléře až po umístění kalendářní desky od Josefa Mánesa. Projekce nevynechá ani dramatické události české historie.

„Dalo by se říct, že je to v podstatě krátký film – má přibližně 9 minut. Konkrétně se bude jednat o období Mikoláše z Kadaně, který je považován za stavitele Pražského orloje, husitských válek, Korunovace Jiřího z Poděbrad. Bude tam také květen 1945, kdy byl orloj zničený,“ vysvětluje jeden z autorů animace Amar Mulabegovič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský orloj slaví 600 let. Podrobnosti připravila pro Ranní Radiožurnál redaktorka Zuzana Filípková .

A v promítaní nebude chybět ani mystika. Protože jak je známo, orloj je dodnes obestřen řadou tajemství. První projekce začne v 19:30. Další pak budou následovat po půl hodinách. Poslední mají diváci šanci vidět v deset hodin večer.

Díky této projekci budou moci zájemci nahlédnout i do útrob orloje. „Tady ten mechanismus je z drtivé většiny rok 1410, takže všechna ta kola tady to je všechno původní. Včetně ozubených kol – to je práce Mikoláše z Kadaně,“ přibližuje historii a fungování středověkých astronomických hodin restaurátor Petr Skála, který se o orloj stará.

Přímo u orloje natáčel reportáž David Šťáhlavský. Většina dotázaných turistů, kteří v celou hodinu sledují pohyb na orloji, neví o této památce vůbec nic. Američanka, Rus a Japonka – všichni jsou nadšeni podívanou, ale správný věk orloje zná jen Japonka. Díky informacím v průvodci.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský ve své reportáži oslovuje turisty před pražským orlojem

Hodiny na Staroměstské radnici existovaly už v roce 1402. Ale právě Mikuláš z Kadaně byl tím, kdo v roce 1410 pravděpodobně podle návrhu astronoma Jana Ondřeje sestrojil orloj. Tento fakt byl zjištěn až v roce 1962.

„Když na Kladně zemřel v roce 1960 sběratel starých tiskovin, jeho pozůstalí nabídli sbírku Archivu hl. města Prahy. Ten vykoupil i opis Táborského zprávy, ve kterém byl záznam jednoho z orlojníků – opis listu purkmistra, kterým v roce 1410 přiznává odměnu za zhotovení orloje Mikuláši z Kadaně,“ vysvětluje restaurátor.

Orloj prošel od té doby mnoha přestavbami. Jedou z největších byla oprava v 60.letech 19.století poté, kdy orloj řadu let vůbec nefungoval. Jak uvedl Petr Skála, orloj byl doplněn, o několik mechanismů. Chronometr navrhl tenkrát Romuald Božek. Šlo o inspiraci tehdy nejlepší technikou v Evropě.

Katarína Brezovská, Lucie Maňourová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme