Zničenou lávku v Chrastavě nahradí transbordér

Transbordér je technické zařízení, které se používalo v minulosti například v přístavech. S vývojem moderní techniky se na něj zapomnělo. Nyní přichází znovu na scénu a to v oblastech, které letos v létě zasáhly povodně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povodně srpen 2010

povodně srpen 2010 | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Velký transbordér postavil i Gustav Eiffel v přístavu Marseille. Tam, kde se kvůli plavbě lodí nemohl postavit most, umožňovalo toto zařízení přepravu lidí i nákladu z jednoho břehu na druhý.

Zařízení, které připomíná lanovku nebo visutý přívoz, vzniká v těchto dnech v severočeské Chrastavě, kde srpnová voda odnesla 16 mostů a 7 lávek. Lidé tak nemohou přes řeku a na provizorní nebo nové mosty by čekali dlouhé měsíce. Dřevěný transbordér postavilo několik studentů architektury v rekordním čase.

Přehrát

00:00 / 00:00

ORž Transbordér Chrastava.mp3

„Od okamžiků, kdy jsme se rozhodli, že to bude v tomto místě až do zahájení zkušebního provozu uplyne jen 23 dní. Používáme jen kmeny z lesa. Máme pocit, že do přírody to v této podobě sedí a patří,“ říká auto projektu a architekt Martin Rajniš.

Kabina uveze 6 lidí a můžou jí využívat i cyklisté. Dřevěná konstrukce je také výhodná v tom, že je relativně levná - na celou stavbu bylo potřeba 650 tisíc korun, které poskytly různé firmy.

„Obyvatelům části Chrastavy v Andělské Hoře to umožní dopravu na vlak, jinak se k němu nedostanou, pouze obrovskou oklikou. Turistům nabídne spojení Andělské Hory s Libercem. Kromě toho bude pro nás transbordér velkou atrakcí,“ říká starosta Chrastavy Michael Canov.

V místě, kde transbordér stojí, se v srpnu zvedla hladina řeky o několik metrů. Tuto konstrukci ale příští povodeň už ohrozit nemůže, protože se dopředu počítá s pětisetletou vodou. V takovém případě se kabina pomocí kladky zvedne do výšky a voda jí neohrozí.

Jan Herget, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme