Na Pardubicku byl nelegálně uložen jaderný materiál

Na týdny až měsíce se protáhne likvidace nebezpečného materiálu, který policisté našli u pětačtyřicetiletého muže v Bělé nad Svitavou v Pardubickém kraji. Policie z domu odvezla látky obsahující uran a zajistila chemikálie a průmyslové výbušniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radioaktivita

Radioaktivita | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pětačtyřicetiletý muž, trvale hlášený k pobytu v Německu, byl už v pondělí obviněn. Policie odvezla sloučeniny uranu a vojenské samopaly, v domě ale stále zůstává chemický odpad a další výbušniny. Policie zatím neví, o jaké výbušniny jde ani kolik jich je. Ujistila ale veřejnost, že obyvatele Bělé nejsou v ohrožení.

Podle ředitele krajských policistů Radka Malíře se musí při sanaci dodržet všechna bezpečnostní opatření, aby se nezvýšilo riziko pro místní obyvatele. Policie je na začátku šetření a nechce podrobnosti k vyšetřování prozrazovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek

Bezpečnostní rada Pardubického kraje uvolnila z rezerv na sanaci nelegálního skladu chemikálií bezmála tři miliony korun. Hejtman Radko Martínek chce pro sanaci vyjednat i finanční pomoc státu.

„Jsme připraveni se finančně podílet na likvidace nebezpečných materiálů. Ztratili jsme trpělivost s tím, jak se jednotlivé složky dohadují o své kompetence. Doufám, že jsme tím odblokovali situaci a policie dům pečlivě prohlédne a zlikviduje veškeré výbušniny, které jsou hlavním nebezpečím,“ řekl hejtman Martínek.

Výbušniny bude podle něj likvidovat policie. Jedy a další materiál má mít na starosti pověřená obec, což jsou Svitavy.

„Pokud se rozhodnou, že nebudou konat, pak budeme konat my, jako kraj. Znamenalo by to vypsat urgentně výběrové řízení, vybrat firmu a donutit všechny zúčastněné, aby nebezpečný materiál začali likvidovat,“ prohlásil Martínek.

Odborná firma odhaduje, že sanace může trvat několik týdnů, možná i měsíců. Případ je komplikovaný tím, že se jedná o soukromé obydlí.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková, Václav Rojík, Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme