Lékaři v Olomouci lidem předvedou, jak si správně mýt ruce

Pokud si myslíte, že takovou banalitu jako mytí rukou zvládáte velmi dobře, z omylu vás možná vyvedou v olomoucké fakultní nemocnici. Nemocnice se připojuje k dnešnímu Světovému dni mytí rukou, který vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. Zájemcům dnes proto odborníci vysvětlí, jaká je správná technika mytí rukou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruce

Ruce | Foto: Fotobanka stock.xchng

V nemocnici si nejprve umyjete ruce ve speciálním roztoku. Až budete hotovi, odborníci je zkontrolují speciální UV lampou. Záření přesně odhalí, jak důkladní jste byli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři v Olomouci předvedou lidem, jak si správně mýt ruce. Více redaktorka Radoslava Kvasničková

Právě taková drobnost, jako jsou dobře umyté ruce, je velmi účinnou prevencí proti některým nemocem, potvrzuje Jarmila Kohoutová, vedoucí Oddělení nemocniční hygieny:

„Mytí rukou je jednou ze základních kroků k prevenci šíření infekčních nemocí a přenášení nemocí, například žloutenky typu A, úplavice, chřipkových a průjmových onemocnění. Mělo by to být pro nás každodenním standardním postupem, kterým chráníme sami sebe i své okolí.“

Takže pokud jste do práce jeli tramvají, sáhli jste na držadlo nákupního vozíku nebo na kliky dveří ve veřejných budovách, zamiřte co nejdříve k umývadlu.

A jak na to? Nejprve ruce zvlhčete a pak alespoň deset sekund mydlete mimo proud vody. Důležité je umýt důkladně každé místečko. Poté je opláchněte pod tekoucí vodou a osušte nejlépe papírovými ručníky. A pokud si nejste jistí, přijďte mezi 10. a 13. hodinou do olomoucké fakultní nemocnice.

Martin Hromádka, Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme