V Milovicích se kromě voleb koná i referendum o stavbě obří sluneční elektrárny

Nejen o novém vedení obce budou dnes rozhodovat v Milovicích. Hlasovat budou taky v referendu. Ve hře je stavba fotovoltaické elektrárny na bývalém vojenském letišti Boží Dar. Místním se nelíbí, o stavbu ale hodně stojí vedení kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Milovic odmítají stavbu obří sluneční elektrárny

Obyvatelé Milovic odmítají stavbu obří sluneční elektrárny | Foto: Pavel Pavlas

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) dokonce rozeslal milovickým dopis, ve kterém radí, jak mají chápat otázku referenda. Podle něj by odmítnutí elektrárny mohlo znamenat oživení projektu nákladového letiště, což ale místní rovněž odmítají.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Milovicích se kromě voleb koná i referendum o stavbě obří sluneční elektrárny. Argumenty odpůrců vysvětlil v Ozvěnách dne zmocněnec přípravného výboru Josef Petráš

Aby referendum mělo efekt, muselo by hlasovat nejmíň 35 procent oprávněných voličů. Zmocněnec přípravného výboru referenda Josef Petráš očekává, že se této hranice podaří dosáhnout.

„Sledujeme fórum, které je na internetu, a ohlasy jsou vesměs kladné. Když vezmeme, že se volbách očekává účast kolem 50 procent, tak lze předpokládat, že minimálně těch 35 procent minimálně se zúčastní i referenda,“ uvedl Petráš.

Odpůrci nevěří, že projekt nabídne stovky pracovních míst. Poukazují na nízký přínos pro město i údajné negativní dopady provozu elektrárny na zdraví. Podle Petráše všechno nasvědčuje tomu, že většina lidí skutečně sluneční elektrárnu odmítne:

„Všichni víme, jak ve veřejnosti roste velký odpor proti fotovoltaice. V obci Milovice je 12 tisíc obyvatel, což je dost, a představme si, která obec má tak krásné sportovní, rekreační a multikulturní zázemí. Vliv takto gigantického díla na životní prostředí by určitě byl.“

Tvrdí přitom, že se nejedná pouze o elektrárnu, ale i o pozemky bývalého vojenského letiště. „Problém je ten, že tohoto prostoru neplynou obrovské finanční prostředky do kapes příslušných politiků a lidé to cítí. Pan Rath tam má zřejmě nějaké privátní zájmy,“ podotkl Petráš.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme