V Bačalkách na Jičínsku lidé rozhodují i o větrné elektrárně

V Královéhradeckém kraji dnes zůstaly některé volební místnosti uzavřené. Naopak v jedné obci na Jičínsku lidé rozhodují nejen o zastupitelích a senátorovi, ale také o větrných elektrárnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební urna pro volby do Evropského parlamentu

Volební urna pro volby do Evropského parlamentu | Foto: Tomáš Adamec

Volební místnosti zůstaly uzavřené na Rychnovsku v obcích Borovnice a Chleny. Tamní občané totiž neměli zájem o místo v zastupitelstvu. Obě obce se tak dočasně budou muset obejít bez starostů. Ti stávající ve svých funkcích končí a do doby, než budou sestaveny odpovídající kandidátky, bude život v obcích nadále pokračovat pod vedením správců dosazených ministerstvem vnitra.

Doplňující volby se budou v obou obcích konat do 90 dnů od vyhlášení výsledků současných voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ota Nehasil hovoří v Odpoledním Radiožurnálu o volbách v Královéhradeckém kraji.mp3

V Bačalkách na Jičínsku lidé rozhodují nejen o složení tamního zastupitelstva, o jménu nového senátora za obvod číslo 37 Jičín, ale také o stavbě větrné elektrárny. Toto rozhodnutí zřejmě na dlouhou dobu poznamená život v obci.

Pokud totiž občané elektrárnu odsouhlasí, vyroste jim několik desítek metrů za domy obří větrník. Když ji ale odmítnou, bude muset obec podle stávající smlouvy zaplatit společnosti ABWind, která má projekt na starosti, více než pět milionů korun.

Podle vedení obce ani neexistuje způsob, jak od smlouvy s investorem, která byla podepsaná už před třemi lety, odstoupit. Vedení také tvrdí, že stavba je pro Bačalky velmi výhodná; obec by měla od provozovatele ročně dostávat několik set tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Referendum v Bačalkách přiblížil reportér Ota Nehasil v pořadu Stalo se dnes

Odpůrci výstavby mají úplně jiný názor. Podle nich je smlouva pro obec nevýhodná a zcela jistě prý existují možnosti, jak se vyhnout tomu, aby v případě odmítnutí výstavby v referendu musely Bačalky zmíněných pět milionů platit.

V Bačalkách se tedy dá očekávat hodně vysoká volební účast. Výsledek referenda bude asi všechny zajímat více než výsledek voleb. Krátce před 20. hodinou odevzdalo svůj hlas asi 30 procent ze 137 oprávněných voličů. Aby referendum bylo platné, musí se ho zúčastnit aspoň 50 procent voličů.

V Hořicích dnes jako první odvolila Marie Fišerová, které bude letos v listopadu 106 let a patří tak mezi nejstarší obyvatele České republiky.

Ota Nehasil, Marika Táborská, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme