Olomoučané se mohou podívat do tváří krajanů z přelomu 19. a 20 století

Olomoučané mají možnost podívat se do tváří obyčejných lidí, kteří před stolety žili ve městě. Mohou poznat někdejší zákazníky fotografického ateliéru olomouckého židovského fotografa Sigmunda Salomona Wasservogela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomouc

Olomouc

Shodou šťastných náhod se totiž dochovala jeho kniha zakázek, tedy fotografická evidence zákazníků, která je dnes vystavena v Arcidiecézním muzeu. Olomoučané, kteří se na přelomu 19. a 20 století chtěli nechat zvěčnit u fotografa, většinou zamířili přímo na Horní náměstí, kde sídlil rodinný fotoateliér Sigmunda Salomona Wasservogela. A díky šťastné náhodě teď mohou další obyvatelé města po sto letech vidět jejich tváře.

Tou šťastnou náhodou byl objev zaprášeného balíčku na půdě, který našli dělníci při opravách domu. Balíček obsahoval knihu s pěti tisíci portréty, která se dostala do rukou historika umění Davida Vody. Kniha zakázek ještě není zcela probádána. Je totiž ve špatném stavu a takněkteré stránky není možné otevřít. Hodně fotografií se ale už podařilo naskenovat a převést do digitální podoby.

Radoslava Kvasničková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme