Existenci některých středních škol v Karlovarském kraji ohrožuje úbytek žáků

V Karlovarském kraji visí otazník nad čtyřmi středními školami a učilištěm. Vedení hejtmanství rozhoduje, jestli zařízení uzavře, přeskupí učební obory nebo ponechá současný stav. Důvodem k tomuto kroku je úbytek studentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát Karlovy Vary

Magistrát Karlovy Vary | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodnutí kraje vyvolalo v dotyčných městech vlny protestů. Petici pro zachování Střední odborné školy a učiliště v Nejdku na Karlovarsku například podepsalo 6200 lidí.

Jde o zařízení, které se s nedostatkem studentů nepotýká, dokonce v letošním školním roce jich mělo o 20 více než v tom předešlém. I tak je na seznamu těch, kterým hrozí uzavření.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případné rušení některých středních škol v Karlovarském kraji se zajímala Andrea Strohmaierová

Stejně je na tom střední průmyslová škola v Lokti a také gymnázia v Chodově a příhraniční Aši. Starosta Aše Dalibor Blažek nechápe, proč padá los na školy v okrajových částech regionu, kde mají děti mnohdy složité podmínky, co se dopravy týká.

„Děti v podstatě přestanou mít možnost navštěvovat gymnázium, protože v jedenácti letech je bude málokdo pouštět samotné brzy ráno,“ řekl Blažek.

Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný by dal přednost spíše zachování současného stavu. Jak ale dodal, bude respektovat většinové rozhodnutí koaličních klubů.

„Já si myslím, že je ještě brzy, že je třeba počkat na vyhodnocení variant a za druhé si myslím, že vůbec je brzy,“ prohlásil Novotný.

Čtyři školy možná v regionu zaniknou, dvě jiné se modernizují a v podstatně rozšiřují svou kapacitu. Jsou to odborná učiliště v Sokolově a v Ostrově, každá z těchto investic je řádově za 400 milionů korun.

Igor Maňour, Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme