Lanovky v Krkonoších se kvůli údržbě zastavily

Na Sněžku se turisté ode dneška dostanou jen pěšky. Jedna z nejstarších lanovek u nás má před sebou pravidelnou podzimní údržbu, která potrvá několik týdnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanovka na Sněžku

Lanovka na Sněžku | Foto: Luboš Veverka

Podle Evy Lorencové z informačního centra v Peci pod Sněžkou dneškem začíná i odstávka na druhé lanovce ve středisku.

„Provádí se pravidelná údržba před zimní sezónou. Lanová dráha Pec-Sněžka bude mimo provoz od 1. listopadu a provoz se opět rozjede 11. prosince. Další pravidelná odstávka je na lanovce na Hnědý vrch, kde začne provoz s prvním sněhem pro lyžaře,“ upřesnila Lorencová.

Lanovka na Sněžku slouží od roku 1949 a je nejstarším zařízením svého druhu v Evropě. Radnice Pece pod Sněžkou nyní chystá výstavbu nové dráhy za 419 milionů korun. Stavba by mohla začít příští rok.

Pěšky i na Čertovu horu a Ještěd

Pravidelnou podzimní údržbu nyní absolvují i čtyřsedačkové lanovky ze Špindlerova Mlýna na Medvědín a Pláně. A lanovkou se od dneška turisté nedostanou ani na Ještěd a na Čertovu horu v Harrachově.

Při revizi odborníci kontrolují celý systém lanovky od pohonu přes podpěry a vedení lana až po zabezpečovací systémy, sedačky a jejich úchyty. V letošním roce jde podle Vlastislava Fejkla ze Sportovního areálu Harrachov pouze o kontrolu, žádná vylepšení nebo novinky se nechystají.

Oficiální zahájení zimní sezony je v Harrachově naplánováno na 18. prosince, v případě příznivého počasí se však začne lyžovat už mnohem dříve. Harrachovské lanovky přepraví na vrchol Čertovy hory každoročně za 11 měsíců provozu asi dva miliony lidí.

Martin Hromádka, Martin Pařízek, Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme