Ekologové: Pohled na uschlé stromy na Šumavě lidem nevadí

Turisté jezdí na Šumavu především kvůli Národnímu parku, tvrdí hnutí Duha. Průzkumu ekologů ukázal, že lidé chtějí vidět divokou přírodu a většina z nich je přesvědčena o tom, že příroda v národních parcích by měla zůstat bez lidského zásahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stromy na Šumavě

Stromy na Šumavě | Foto: Ministerstvo životního prostředí

Z letní ankety Duhy také vyplývá, že více než polovině lidí nevadí pohled na uschlé stromy, které dříve napadl kůrovec. Vyjádřilo se tak skoro 52 procent oslovených. Třetina turistů navíc tvrdila, že chce tato místa navštěvovat kvůli možnosti pozorovat přírodní proměny lesa.

Podle Jaromíra Bláhy z Duhy to dokazuje, že uschlý les neznamená odliv turistů. Většina z nich už prý také ví, že pod stromy napadenými kůrovcem vyrůstá spontánně nový, přirozený les.

Duha, ve spolupráci s Národním parkem Šumava, pokládala otázky během léta návštěvníkům pramenů Vltavy. Náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař, který má na starosti ochranu přírody, bere výsledky průzkumu na vědomí. Není si ale jistý jejich vypovídací hodnotou a anketu vnímá jako marketingový nástroj hnutí Duha.

Igor Maňour, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme