Na Staroměstském náměstí už stojí vánoční strom ze Zaječova na Berounsku

Praha už má svůj vánoční strom. Je to dvacetimetrový smrk ztepilý, který poprvé za posledních několik let nepochází z Krkonoš, ale ze soukromé zahrady nedaleko Prahy, ze Zaječova na Berounsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční strom pro Prahu je ze Zaječova na Berounsku

Vánoční strom pro Prahu je ze Zaječova na Berounsku | Foto: Petr Kološ

Pořadatelé vánočních trhů ho vybrali v prvním ročníku soutěže, do které mohl svůj strom přihlásit každý, kdo chtěl získat 10 000 Kč. Jedním z důležitých kritérií výběru pak byla zdravotní stránka stromu tak, aby se nemohlo opakovat neštěstí z roku 2003. Tehdy se vánoční strom zřítil a zranil pět lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravila redaktorka Českého rozhlasu Monika Babická

Na Staroměstské náměstí strom dorazil v půl druhé ráno a jeho usazení trvalo zhruba dvě hodiny. Náročné instalaci ale předcházelo dvoudenní cestování. První etapa se uskutečnila během neděle. „My jsme přistavili soupravu už ráno s tím, že dřevorubci přijeli na místo kolem půl jedenácté a v jedenáct se začalo s vlastním kácením,“ popsal jednatel firmy, která se postarala o přepravu dvacetimetrového smrku, Pavel Švestka.

Kolem páté odpolední už byl smrk připravený na cestu do metropole. V pražských Stodůlkách ale jeho cesta na čas skončila, další etapa ho čekala v noci z pondělka na dnešek. „Strom jsme přivezli na speciálním podvalníku se speciálním tahačem. Při manévrování se vyžaduje natáčení zadních náprav pomocí další obsluhy,“ vysvětlil Švestka.

Jednou z částí trasy byl i nově otevřený úsek pražského okruhu. Proto bylo zapotřebí, aby byl smrk skutečně dobře svázaný a nespustil alarm v tunelech. Jeho trasa vedla dále přes Nuselský most až na Staroměstské náměstí, kde se na jeho instalaci dívali i náhodní chodci.

„Já jsem byl s kamarády kousek tady v hospodě. Kámoši šli domu a já najednou vidím, jak tady vezou něco velikánského. Co to můžou vést? Pak jsem si říkal, že 27. začínají vánoční trhy, tak asi vánoční stromeček a šel jsem se na to podívat,“ popisuje Michal z Brna.

Slavnostní rozsvícení vánočního smrku se uskuteční v sobotu 27. listopadu v 17 hodin. Tím budou oficiálně zahájeny tradiční vánoční trhy, které na Staroměstském náměstí potrvají do 2. ledna 2011.

Petr Kološ, Monika Horská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme