V Libereckém kraji bude méně víceletých gymnázií

Liberecký kraj připravuje reformu vzdělávání na středních školách. Její součástí je také snížení počtu víceletých gymnázií v kraji. Do roku 2012 chce Liberecký kraj sloučit pět středních škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve třídě

Ve třídě | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

V současné době je v kraji 15 víceletých gymnázií, podle plánů Libereckého kraje by jich v roce 2014 mělo zůstat jen deset.

Důvodem ke snížení jejich počtu je podle vedoucí odboru školství Jiřiny Princové například i to, že děti jsou předčasně vytržené z přirozeného prostředí.

„Už v útlém věku do sebe oddělujeme ty takzvaně studijně nadané a ty, kteří by měli takzvaně jít pracovat. Ovšem rozlišit v deseti jedenácti letech, kdo je a kdo není nadaný, je prakticky nemožné,“ řekla.

Za zásadní považuje, že ze základních škol se do velké míry stávají „vytunelovaná pracoviště, odkud odcházejí ne ty nadaní, ale ti, kteří jsou motivováni ke vzdělání.

Reforma vzdělávání na středních školách je teprve na počátku, ale už teď je jasné, že největší změny pocítí Gymnázium ve Frýdlantě, v Mimoni a jablonecké Gymnázium U Balvanu, dále sklářská škola v Kamenickém Šenově a Střední průmyslová škola textilní v Liberci.

Důvodů je podle náměstka hejtmana Radka Cikla několik – úbytek dětí, nedostatek financí na provoz škol a mzdy učitelů nebo také havarijní stav školních budov.

Eva Malá, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme