Bývalí studenti se musí omluvit za výroky z roku 1989

Zdeněk Hirnšal, Jiří Slezák a Milan Laštovička se musí omluvit bývalému učiteli Fakulty architektury Vysokého učení technického Janu Snášelovi za to, že ho v dokumentu z ledna 1990 označili za demagoga a kariéristu zneužívajícího svého postavení šéfa komunistické buňky ve škole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v soudní síni

v soudní síni | Foto: Nejvyšší soud

Rozhodl o tom dnes Městský soud v Brně, který se věcí opakovaně a s naprosto rozdílnými závěry zabýval. Redaktorka Zuzana Kopuletá připomněla v Odpoledním Radiožurnálu, že kauza se táhne už téměř 20 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zuzana Kopuletá sleduje kauzu už velmi dlouho

Žalobu podal Jan Snášel v dubnu 1991, první verdikt padl o rok později tehdy to Snášel prohrál a odstartovala série řádných i mimořádných opravných prostředků a nechybí ani rozhodnutí Ústavního soudu. Případ dokonce řešil Evropský soud pro lidská práva.

Tentokrát se kauza vrátila na začátek k Městskému soudu v Brně. Po přečtení listinných důkazů a vyslechnutí svědků rozhodl, že se bývalí studenti musejí omluvit. Verdikt odůvodnil, že došlo k zásahu do práv na ochranu osobnosti.

Žalovaní byli reprezentován pouze Jiřím Slezák, který prostřednictvím advokáta vzkázal, že se v žádném případě omlouvat nebudou a budou se soudit dál. Podle něj je verdikt v rozporu se závěry Ústavního soudu z roku 2002, který zdůraznil, že věci je třeba posuzovat v kontextu doby.

Další dějství se odehraje u Krajského soudu v Brně.

Milan Kopp, Zuzana Kopuletá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme