Do ulic Ostravy brzy vyrazí další autobus na elektřinu

Od letošního srpna se cestující na jedné z ostravských městských linek potkávají s autobusem na elektřinu, další přibude příští týden. Provoz se zatím dopravnímu podniku vyplácí, vozy na baterie uspěly i ve velké zkoušce během sněhové kalamity v posledních dnech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První ostravský elektrobus při křtu

První ostravský elektrobus při křtu | Foto: Dopravní podnik Ostrava

Výsledky provozu zkušebního elektrobusu jsou lepší, než dopravní podnik očekával. „Dnes už víme, že je to schopné i v náročném kopcovitém terénu ujet 150 kilometrů,“ říká náměstek ředitele dopravního podniku David Melčák.

„Současné zimní období provoz elektrobusů prověřuje. Poněvadž když to klouže, tak to klouže všem. Zatím se chová zcela běžně, poruchovost není,“ sděluje poslední zkušenosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michala Schoffera informuje o zkušebním provozu elektrobusu v Ostravě

Provoz autobusů na baterie je výrazně levnější a také čistší než u naftových motorů. „Tento vůz ve zkušebním provozu jezdí na autobusové lince v oblasti Bartovic, Radvanic, kolem Arcelor Mittal a všichni ostravští vědí, že se jedná o území, které je nejvíce zasaženo zhoršenými rozptylovými podmínkami,“ vysvětluje Jiří Kurtas z dopravního podniku.

Naději na zlepšení ovzduší vidí v nových autobusech i Ostravané. Proto by jim nevadila ani vyšší cena, kterou by za ně město muselo zaplatit – za každý necelých 11 milionů korun.

Na druhý elektrobus přispělo ministerstvo dopravy. Přestože dopravní podnik už s další dotací počítat nemůže, na jaře plánuje nákup dalších dvou elektrobusů a rozšíření počtu dobíjecích stanic.

„Chceme si tím vyzkoušet provoz těchto vozů na konkrétní lince v reálném provozu, nejenom jeden vůz na trati. Naše představa je, že by to jezdilo v centru města tak, ať to co nejvíce přispěje životnímu prostředí,“ řekl Radiožurnálu ředitel dopravního podniku František Kořínek.

Lucie Maňourová, Michal Schoffer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme