Lyžařská střediska i silničáři hlásí další centimetry nového sněhu

Lyžařská střediska na českých horách hlásí ideální lyžařské podmínky díky desítkám centimetrů přírodního sněhu. O víkendu se například do krkonošských areálů vypravily opět tisíce lyžařů. Méně radosti dělá sníh silničářům, v Krkonoších nebo Orlických horách je na silnicích nutná maximální opatrnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžaři na Medvědíně v Krkonoších

Lyžaři na Medvědíně v Krkonoších | Foto: Jan Rosenauer

Podle Františka Vambery z areálu v Peci pod Sněžkou leží na svazích už přes půl metru sněhu, přičemž převažuje ten přírodní. Očekává se další sněžení.

Silný vítr však komplikuje údržbu běžeckých tras. „Běžecké trasy nejsou bohužel ještě upraveny, protože foukalo. Poslal jsem dva stroje na úpravu běžeckých tratí na magistrále, kterou udržujeme, ale je to víceméně, aby odstranily ty největší převěje,“ vysvětluje Vambera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Cabalka z cestmistrovství v Rokytnici v Orlických horách upozorňuje na auta překážející silničářům

Sněžení opět komplikuje dopravu

Přívaly nového sněhu na horách opět zaměstnávají silničáře. V Krkonoších i Orlických horách leží na vozovkách až několik centimetrů nového sněhu, silničáři jsou v terénu.

Jak řekl Radiožurnálu Jan Cabalka z cestmistrovství v Rokytnici v Orlických horách, problémy často dělají sami řidiči. Sypače kvůli zaparkovaným autům podél silnic často nemohou projet.

„Je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Silnice, byť se pluhují, jsou kluzké. Řidičům bych ani nedoporučoval, aby do Orlických hor vyjížděli. Pokud pojedou, ať si vezmou lopatu, protože sněhu je poměrně hodně a je potřeba dát vozidlo mimo komunikaci, aby se silnice nechaly udržovat.

Na Trutnovsku komplikují údržbu silnic kamiony uvízlé ve stoupáních nebo auta s letními pneumatikami. „Určitě bych doporučoval, aby řidiči zůstali pod kopci, než dojde k ošetření vozovky. Pokud mají letní pneumatiky, zůstávají tam stát, vzpříčí se a nemůže projet ani sypač,“ stěžuje si Milan Baxa z Trutnovské správy a údržby silnic.

Sníh a led od rána komplikují dopravu také v Ústeckém kraji. Kvůli závějím a náledí museli silničáři uzavřít dvě silnice v Krušných horách. Neprůjezdný je sedmikilometrový úsek silnice z Loučné pod Klínovcem na Měděnec, a znovu uzavřeli také cestu z Kryštofových Hamrů na Výsluní na Chomutovsku.

Martin Pařízek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme