Řidiče trápí kromě počasí i výtluky na silnicích

Řidiče čeká na některých silnicích další nástraha. Potýkají se nejen se sněhovými jazyky nebo náledím, ale teď také s výtluky. Obrovské díry, do kterých zapadne celé kolo, se nejčastěji objevují na hlavních tazích. Silničáři je sice průběžně zacelují studenou balenou směsí, ta ale pod náporem kamionů dlouho nevydrží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtluky na silnici

Výtluky na silnici | Foto: boskovicko.cz

Na současné podobě silnic se podepsal hlavně mráz. Na Vysočině jsou místa, kde se jen stěží vyhnete dírám například i na dálnici D1 nebo na silnici 38 z Jihlavy do Havlíčkova Brodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Vysočině trápí řidiče hluboké díry v asfaltu. Informuje Hana Mikulincová

„Sněžilo a byla tam jedna díra vedle druhé. Jedné jsem se vyhnul a do druhé spadl. Až doma jsem zjistil, že mám na obou pneumatikách boule. V pneuservisu mi řekli, že jsou obě na odpis, takže jsem si musel koupit nové,“ popsal svůj příběh řidič Petr z Přibyslavi.

Výlet ho tak přišel na šest tisíc. Podle ředitele krajské správy a údržby silnic Jana Míky si může zažádat o náhradu škody a bude mít šanci, že bude uznána.

„Doporučovali bychom to všem řidičům, kteří vjedou na rovném úseku do výtluku, který se nedá předpokládat,“ řekl Míka.

V těchto případech si může poškozený vyzvednout na úřadě správy a údržby silnic formulář ‚Žádost o náhradu škody‘. Stejný formulář najdete i na internetu.

Šance uspět není velká

Řidič může uspět v případě, že na silnici nebyla značka, upozorňující na špatný stav vozovky. V opačném případě bude náhrada škody hůře vymahatelná, protože řidič měl předpokládat, že tam nerovnost je.

V praxi to vypadá tak, že ze třiceti až čtyřiceti žádostí o náhradu škody, které v Jihlavě každoročně řeší, dostane odškodné nakonec jen kolem pěti řidičů.

Podle zákona totiž musí řidič vždy přizpůsobit jízdu stavu a povaze vozovky. Tahle formulka staví řidiče při uplatňování žádosti o náhradě škody do velmi nevýhodné pozice.

Igor Maňour, Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme