Zimní počasí komplikuje dopravu na severu a západě Čech

Sníh, vítr a ledovka komplikují dopravu na Frýdlantsku. Přímo ve Frýdlantu, Hejnicích, Novém Městě pod Smrkem a Lázních Libverda stále platí kalamitní stav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě

Sníh stále způsobuje problémy v dopravě | Zdroj: ČTK

Policie musela zavřít silnici mezi Mníškem a Dětřichovem na Liberecku. Ve sněhu tam uvízly kamiony a silnice je neprůjezdná. Silničáři se ji snaží uvolnit s pomocí frézy. Silný vítr ale vozovku stále zafoukává. Navíc se tam tvoří ledovka. Řidiči musí jet obzvlášť opatrně, protože posypová sůl v mrazech neúčinkuje.

Na Jizerce ráno klesl teploměr až k 31 stupňům pod bodem mrazu. Stále nejezdí vlaky na trati z Dolní Řasnice do Jindřichovic pod Smrkem. Znovu by se mohly rozjet až v podvečer.

V celém Libereckém kraji napadlo od úterý až půl metru sněhu, což je podle meteorologů nejvíce od roku 1986. V noci má přitom znovu sněžit.

Liberec zřídil kvůli sněhové kalamitě krizovou linku pro seniory a zdravotně handicapované. Lidé v tísni, kteří si kvůli kalamitě nemohou zajistit léky nebo nutné nákupy, mohou volat na číslo 485 243 142.

Třímetrové závěje

Také v Ústeckém kraji je kvůli sněhu stále uzavřeno několik silnic. V některých odlehlých osadách v Krušných horách jsou až třímetrové závěje a silnice blokují vyvrácené stromy. Silničáři tam posílají speciální frézy.

Například městečko Přebuz je v současné době spojeno s okolním světem jedinou komunikací, kterou musí silničáři neustále hlídat. Obyvatelé se do svých domů dostávají vykopanými sněhovými tunely. Největším problémem je ale špatné pokrytí signálem pro mobilní telefony.

Igor Maňour, Jana Zemanová, Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme