Obavy z karvinské spalovny 'jsou zbytečné, emisí ubude'

Odpůrci plánované spalovny, která má stát v Karviné, sepisují nejen petici, ale ve 3 hodiny odpoledne se chystají také vyjít do ulic. Má je prý být nejen vidět, ale i slyšet. Všemožně se snaží zastavit stavbu, ve které se má spálit až 200 tisíc tun odpadu ročně. Zastupitelstvo však odmítá, že by se životní prostředí mělo zhoršit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

spalovna průmyslového odpadu (ilustr. foto)

spalovna průmyslového odpadu (ilustr. foto) | Foto: Jan Rosenauer

Obyvatelé regionu, který se právě v zimě doslova dusí smogem, se ale bojí, že spalovna ovzduší ještě více zkazí.

Plánované zařízení na energetické využívání komunálního odpadu z pohledu životního prostředí oblasti Karviné půjde přímo sem. Tepelný výkon, který se získá spálením vytříděného odpadu, nahradí tepelný výkon ve stávající teplárně společnosti Dalkia, která požívá pro výrobu tepla černé uhlí,“ říká náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Bumba diskutuje s náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem

„Limity pro vypouštění škodlivin a jejich čištění u klasických teplárenských zařízení a těch, které spalují komunální odpad, jsou zcela odlišné a v případě spalovny mnohem přísnější,“ dodává.

Podle něj tedy bude alespoň část teplárny vypnuta. Na druhou stranu prý ale zase ne celá, protože výkon spalovny není takový, aby byly odstaveny všechny teplárny.

„V období letním bude jedna teplárna odstavena a výkon ze spalovny bude využit na zásobování teplou užitkovou vodou pro občany Karvinska a v zimě budou odstaveny dva kotle,“ vysvětluje náměstek.

Tím, že ubude emisí, si je Miroslav Novák stoprocentně jistý. „Potvrzují to všechny statistiky, studie, všechny zkušenosti z Evropy, která se touto cestou vydala již dávno.“

Zaznívá námitka, že ve spalovně bude hořet nedostatečně vytříděný odpad, takže se do vzduchu dostane mnohem víc škodlivin, než počítá hodnotící studie, která prý vychází z údajů o komunálním odpadu v Německu.

Emise se po vytřídění nezmenší

Jak ale tvrdí Novák, ať už bude spálen jakýkoliv odpad v jakémkoliv stupni vytříděnosti, zařízení na filtraci spalin budou prý pod neustálou kontrolou. „I kdyby nebyl odpad vůbec vytříděn, emise jsou stále stejné,“ myslí si.

Co se týče třídění odpadu, Česká republika zaostává. Moravskoslezský kraj ale všemožnými způsoby podporuje třídění. Samotný kraj každoročně navyšuje počet sběrných nádob, spolupracuje i s Ecocomem.

Na centrální náměstí, kde má protest ve tři hodiny vypuknout, mají dorazit i studenti s bubny. Spalovna má vyrůst v areálu zrušeného dolu Barbora. Náklady přesahují pět miliard korun.

Andrea Brtníková, Mariana Zapotilová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme