Otužilci na Dyji přeplavou z Moravy do Rakouska

Do řeky Dyje kousek za Břeclaví se dnes ponoří zhruba tři desítky otužilců. Podle toho, na kolik se cítí, poplavou po proudu 200 metrů až jeden kilometr, překročí tak hranici s Rakouskem a na břeh vystoupí v lesích u obce Bernardsthal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dyje podtékající lávku u Zadních Hamrů v NP Podyjí

Dyje podtékající lávku u Zadních Hamrů v NP Podyjí | Foto: Jan Rosenauer

Akce se poprvé uskutečnila loni u příležitosti výročí vstupu České republiky do Schengenského prostoru a má připomenout všechny odvážlivce, kteří za totalitního režimu překonávali státní hranici přes vodní toky.

Ještě v pátek akci ohrožoval pohyb ledových ker po korytu, které vodohospodáři na Dyji cíleně uvolňovali. Pořadatelé ale ujistili, že hladina bude dnes volná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ľubomír Smatana o důvodech nezamrzání Dyje

Množství vody v Dyji kolísá každý den o půl metru. Takový příliv a odliv ledový příkrov nevydrží a když mrzne, hladina se nikdy celá ledem nezatáhne.

Dyje navíc patří mezi teplé řeky. Stavba Vranovské přehrady zapříčinila poměrně vysokou stálou teplotu vody. V létě je to okolo deseti stupňů, v zimě pak pět stupňů nad nulou.

Vlasta Gajdošíková, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme