Jihočeský kraj se hodlá postarat o památník Jana Žižky v Trocnově

Jihočeský kraj si zřejmě převezme zchátralou národní kulturní památku Památník Jana Žižky v Trocnově na Českobudějovicku. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových rozhodl o bezúplatném převodu před několika dny a dnes budou mít poslední slovo zastupitelé Jihočeského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihočeský kraj

Jihočeský kraj | Foto: Jihočeský kraj

O správu nad nemovitostmi za 7,5 miliónu korun neměli zájem památkáři, ani nedaleké Borovany. Jedná se o kamennou sochu Jana Žižky, odkryté základy dvou bývalých dvorců, roubenou studnu, Žižkův kámen nebo muzeum. Právě tam by se podle radního Františka Štangla mohly odehrát první změny k lepšímu:

"Samozřejmě je třeba nějakým způsobem oprášit a trochu doplnit expozici, která je nevyhovující a samozřejmě potom bychom chtěli nechat zpracovat nějakou kvalitní představu o tom, jak by celý areál měl být provozován, kvalitní libreto té budoucí výstavy a podle toho potom v průběhu dvou let zřídit novou expozici."

V památníku se počítá i s opravou plotů nebo novou výmalbou. Uvažuje se, že by to mohla být zajímavá praxe pro šikovné řemeslníky z krajem zřizovaných učilišť.

Petra Matoušková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme