ČOI se zaměřuje na prodejce kaprů

Téměř každý z nás si dá o štědrovečerní večeři smaženého kapra. Prodejci toho využívají a na ulicích se objevily kádě plné ryb. A právě na ně se dnes zaměří Česká obchodní inspekce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třeboňský kapr

Třeboňský kapr | Foto: Pavel Kudrna | Zdroj: Český rozhlas

Ryby se sice v jižních Čechách prodávají od pondělí, ale inspektoři České obchodní inspekce vyrazí do terénu dnes. Cílem dnešních obchůzek se stanou právě všichni prodejci kaprů nejen v Českých Budějovicích. To však neznamená, že předtím namátkově nezkontrolovali nějakého prodavače ryb. Zatím ale nenašli žádné pochybení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil redaktor Českého rozhlasu Jiří Čondl

„Ručička váhy by měla být na nule. To znamená, že by neměla jít dopředu. Pokud jde dopředu, tak už platíte, co platit nemusíte. Musíte se podívat, zda na váze není vylitá voda, protože pak byste platil vodu, která tam je. Pokud bude mrznout, tak se podívejte, jestli náhodou kusy ledu nevisí z váhy a nekupujete si led za svoje peníze,“ radí zástupce ředitele Inspektorátu pro Jihočeský kraj a Vysočinu Karel Havlíček.

„Jako spotřebitel máte možnost si to zkontrolovat a navíc ještě máte základní spotřebitelské právo, pokud pochybujete o správnosti ceny, tak je prodávající povinen vás o tom přesvědčit, že má pravdu, to znamená převážit a přeměřit,“ dodává Havlíček.

V minulých letech inspektoři odhalili vždy kolem 25 procent nedostatků.

Jiří Čondl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme