KRNAP povoluje dříve zakázané sportovní aktivity

Správa Krkonošského národního parku letos vyšla vstříc skialpinistům, když povolila otevření šesti oficiálních tras. Umožnila také lezení na ledopádu a s bikery se domlouvá na otevření úseků pro tento druh horské cyklistiky. Podle kritiků již ochranáři Krkonoš počítají i s lidmi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřebeny Krkonoš

Hřebeny Krkonoš | Foto: Jan Rosenauer

„Ohroženou přírodu není možné chránit bez spolupráce s lidmi, kteří v ní žijí a nebo ji navštěvují,“ říká náměstek ředitele KRNAPu Jakub Kašpar, který doufá, že se teď také zlepší pohled veřejnosti na ochranáře.

„Aby region bral Krkonošský národní park nikoli jako instituci, nějakou vrchnost, která je nad nimi, ale jako náš národní park, těch, kdo tady žijeme,“ zmiňuje cíl těchto změn.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Lucie Husárové informuje o změnách strategie KRNAPu

KRNAP chce otevřením skialpinistických tras zabránit nelegálním vstupům do nejvíc chráněných a rizikových částí.

Podle Jakuba Turka ze serveru horydoly.cz se strategie parku mění. Zákazy prý byly v minulých letech nesmyslné a zbytečně okrádaly lidi o možnost přírodu užívat.

„Za posledních deset, patnáct let se jen utahovaly šrouby. Lidé, kteří to zavinili, znechutili a znepříjemnili vstup do přírody půlce generace těch, kteří tady žijí,“ tvrdí Turek.

Dodává také, že povolení lézt na ledopádech a další opatření nejsou ničím novým: „To jsou věci, které dělali naši tátové úplně běžně.“

Na ledopád mohou jen ti, kteří se přihlásí přes rezervační systém KRNAPu.

Lucie Husárová 1, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme