Aktivisté z pražské Kliniky symbolicky předali část pokuty majetkovému úřadu

Symbolických 40 tisíc korun dnes předali aktivisté z pražského centra Klinika Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Právě ten budovu na pražském Žižkově spravuje. Lidé z Kliniky úřadu peníze dlužili kvůli tomu, že v objektu zůstávají i po vypršení smlouvy, která platila do začátku března. Za každý den prodlení musí zaplatit tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce | Foto: Filip Jandourek

„Tisíc duší na kolo, 160 tisíc semínek ředkviček,“ vyjmenovává člen Kliniky Arnošt Novák, co všechno se dá pořídit za 40 tisíc korun.

S takovými transparenty totiž přišly desítky lidí před budovu majetkového úřadu, kterému peníze dlužili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka majetkového úřadu symbolický šek odmítla převzít, informuje Filip Titlbach

„Ty peníze se daly smysluplně využít na opravu, rekonstrukci budovy,“ dodává Novák. Aktivisté částku poslali přes bankovní účet. Symbolické peníze ale ředitelka majetkového úřadu Kateřina Arajmu převzít nechtěla:

„Odmítám přijmout tento symbolický šek z jednoho prostého důvodu. Že od člověka, který se dopouští protiprávního jednání, že vyzývá jako symbol občanské neposlušnosti k páchání opakovaného protiprávního jednání."

„A to je pro mě naprosto nepřijatelné. Současně i fakt, že jste opakovaně zcela násilně vnikli do prostor, které byly řádně zabezpečeny. A od těchto osob já jakýkoli šek, cokoli, přijímat nehodlám," zdůraznila Kateřina Arajmu.

Peníze na pokutu aktivisté shánějí přes drobné dárce a střádají je na transparentním účtu. Platit budou podle Nováka i nadále: „V momentě, kdy bychom přestali platit jakkoliv nelegitimní tuto pokutu, tak by to mohl být další důvod k tomu, aby ÚSZVM tlačilo k dalšímu vyklízení.“

Po úterním zásahu v komunitním centru Klinika policie zadržela 16 aktivistů

Číst článek

Právní zástupce Kliniky Pavel Uhl dodal, že první úhrada byla provedena na základě vyzývacího dopisu. „Pokud Klinika obdrží další dopis a bude peníze mít, tak je uhradí,“ doplnil Uhl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právní zástupce Kliniky Pavel Uhl a náměstek pro Právní služby a hospodaření s majetkem ÚZSVM Vladimír Kremlík diskutují o situaci v pražském centru Klinika

Fakt, že lidé z autonomního centra uhradili část pokuty, ale podle náměstka pro Právní služby a hospodaření s majetkem ÚZSVM Vladimíra Kremlíka celou situaci nijak nemění. „Neboť úřad požaduje vůči sociálnímu centru, respektive vůči vypůjčitelce, vyklizení tohoto objektu,“ řekl.

Za poslední týden někdo v budově Kliniky dvakrát nahlásil bombu. Policie proto musela objekt vyklidit. V obou případech pak budovu předala právě majetkovému úřadu. Aktivisté se ale po policejních zásazích do Kliniky vrátili.

Úřad teď podle ředitelky zvolí přísnější opatření: „Už to máme naplánováno a brzy se tak stane. Konkrétní kroky určitě nebudeme prozrazovat,“ uvedla Arajmu.

V pátek bude o osudu budovy jednat s majetkovým úřadem pražský magistrát. Vedení města se totiž v obnovené koaliční smlouvě zavázalo, že se Kliniku pokusí získat do svého majetku a poskytne ji neziskovým organizacím.

Dům chce Praha také nechat opravit. Aktivisté by v něm podle radního Karla Procházky z hnutí ANO mohli zůstat do začátku rekonstrukce.

ČRo, Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme