ANO a ČSSD se na jihu Čech shodly na spolupráci s Jihočechy 2012

V Jihočeském kraji by mohla vzniknout koalice sociální demokracie, ANO a hnutí Jihočeši 2012. Shodli se na tom na pondělním jednání zástupci ČSSD a ANO. Všechny tři politické subjekty se sejdou ve čtvrtek večer. Koalice by dohromady měla 31 zastupitelů z 55. Novinářům o výsledku dnešní schůzky řekl lídr jihočeských sociálních demokratů a současný hejtman Jiří Zimola a krajská předsedkyně ANO Radka Maxová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby do krajských zastupitelstev. Získané mandáty - Jihočeský kraj

Volby do krajských zastupitelstev. Získané mandáty - Jihočeský kraj | Zdroj: ČTK

V jedenáctičlenné radě by měli sociální demokraté a ANO získat po pěti křeslech, jedno místo by pak připadlo Jihočechům 2012. Zimola ale uvedl, že vše je předmětem dalšího jednání. "My jsme si samozřejmě nárokovali zdravotnictví. Hnutí ANO by jej chtělo rozdělit a vyčlenit z toho sociální oblast, což si dovedeme představit. Pro nás je dále zásadní resort financí. Logicky jako vítěz voleb si nárokujeme hejtmana a logicky jako druhému v pořadí chceme přiřknout statutárního náměstka hnutí ANO," řekl hejtman. Dodal, že on by usiloval o setrvání v pozici a jeho prvním náměstkem by se mohla stát současná českobudějovická radní Lucie Kozlová (ANO). Zimola rovněž uvedl, že se minulý týden osobně setkal s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a probíral s ním možnou podobu koalice v Jihočeském kraji.


Dnešní jednání bylo třetím setkáním sociální demokracie a hnutí ANO na jihu Čech po krajských volbách. Na první schůzce se oba subjekty dohodly na společném postupu a připustily vznik koalice. Při druhém jednání ANO navrhlo jako třetího partnera ODS, s čímž nesouhlasila ČSSD.

Mapa: ČSSD ztrácela napříč republikou, ANO triumfuje

Číst článek


Maxová uvedla, že dnes nabídla ke spolupráci opět občanské demokraty. ČSSD je opět zavrhla. "Jako další partner, který pro nás přichází v úvahu, jsou Jihočeši 2012. Víme, co deklarovali na individuálních schůzkách a o co by měli zájem. Uvidíme, jestli se ve čtvrtek shodneme," řekla Maxová.


ČSSD si ve volbách zajistila 15 zastupitelů z 55, ANO má 12 mandátů. Kromě dvou vítězných stran a třetí ODS s osmi mandáty se do zastupitelstva dostaly dále KSČM se sedmi, koalice Pro jižní Čechy s pěti, KDU-ČSL a rovněž Jihočeši 2012 shodně se čtyřmi křesly.


ANO už v minulosti uvedlo, že nehodlá spolupracovat s lidovci a vyhýbalo se i přímé koalici s KSČM. Zimola se částečně vymezoval proti uskupení Pro jižní Čechy. Vzhledem k tomu, že z tohoto uskupení sociální demokraty nikdo neoslovil, považoval to hejtman za gesto nezájmu o spolupráci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme