Archeologové zkoumají u Liberce dějiště bramborové války. Vojskům velel Laudon

U staré silnice v Lukášově u Liberce mapují archeologové stará vojenská opevnění z dob takzvané bramborové války. Na průzkum oblasti mají čas do března, poté se tady začne stavět nová silnice do Jablonce. Téměř zapomenutý konflikt o bavorské dědictví mezi Pruskem a Rakouskem se odehrál v letech 1778 až 1779. Druhé rakouské armádě tehdy velel proslulý generál Laudon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologové u Ostrožské Lhoty

Archeologové u Ostrožské Lhoty | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Archeologové nedaleko Liberce dokumentují především pozůstatky opevňovacích prací, vysvětluje Petr Brestovanský ze Severočeského muzea v Liberci.

„Kousek před Lukášovem, což je místo, které bude skutečně zachráněno, byl palpost typu redan, kde byla děla namířena proti směru postupu pruských vojsk,“ upřesňuje Brestovanský.

Podle archeoložky Renaty Tišerové z Národního památkového ústavu je to krásná lokalita, ve které se nachází například hloubený příkop doplněný sypaným valem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologové prozkoumávají u Liberce dějiště bramborové války. Vojskům velel generál Laudon. Na místě natáčela reportérka Ivana Bernáthová

„Za sypaným valem bylo ono postavení dělostřeleckého vojska, které chránilo cestu, kterou procházelo nebo mělo procházet nepřátelské vojsko,“ vysvětluje Tišerová.

Bramborová válka byla plná taktických přesunů a manévrování. Rakouští vojáci se snažili přinutit pruské a saské vojsko, aby se stáhlo zpět za české hranice. Neustále proto opevňovali své pozice a jedno z takových bylo právě u Lukášova.

„Podařilo se mi najít mezi archivními materiály několik unikátních historických plánů, které byly pořízeny přímo důstojníky jak na rakouské straně, tak i na straně protivníka,“ popisuje Tišerová a dodává:

„Dozvěděli jsme se, že tato linie opevnění neprobíhá pouze na takzvaném Prosečském hřebeni, ale prochází přes Ještědský hřeben a pokračuje přes severní část Českodubska až na Českolipsko, kde je těchto památek skutečně enormní množství.“

Průzkum musí skončit v březnu

Válka dostala název bramborová proto, že vyhladovělí vojáci se kvůli nedostatku proviantu často živili pouze krmnými bramborami. Jedli i nezralé švestky a jejich následné zdravotní problémy byly větší než útrapy z válečných bitev.

Válka skončila podepsáním těšínské mírové dohody. Podle Petra Brestovanského se v Lukášově nakonec vůbec nebojovalo, a proto v oblasti možná zbylo dost munice.

„Máme ještě naplánovaný průzkum pomocí magnetometru a detektoru, protože jsme v blízkosti palpostů předpokládali sklad munice. Nemyslím si, že by všechno odvezli,“ uzavírá Brestovanský.

Archeologové musí s průzkumem skončit nejpozději v březnu. Poté ke staré silnici najedou bagry, které začnou stavět novou silnici do Jablonce.

Ivana Bernáthová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme