Areál Anežského kláštera v Praze čekají opravy. Nově přibude venkovní expozice

Už v létě začne rekonstrukce kláštera svaté Anežky České v Praze. Ke vzácné sbírce středověkého umění by pak měla přibýt venkovní výstava soch a nový prohlídkový okruh. První návštěvníci se do něj podívají na jaře příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klášter sv. Anežky České

Klášter sv. Anežky České | Foto: Filip Jandourek

V současné době se lidé můžou podívat do oratoře svaté Anežky, svatyně svatého Salvátora nebo kostela svatého Františka.

Příští rok chce Národní galerie otevřít nový prohlídkový okruh, ve kterém se nachází pozůstatky sídla řádu minoritů. Na úpravu těchto prostor získala galerie 37milonovou dotaci z Norských fondů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Areál anežského kláštera v Praze čekají opravy. O podrobnosti se zajímala Veronika Štefanová

Podle Štěpánky Chlumské, která je odborným garantem projektu, chce galerie lidem zpřístupnit celý areál kláštera.

„Návštěvníci mají dneska možnost poznat konvent Klarisek, který je spojován se svatou Anežkou Českou, ale málokdo z veřejnosti ví, že původně to bylo založeno jako dvojklášter,“ připomíná Chlumská.

S úpravami by chtěla Národní galerie začít už letos v létě. Hotové by mohly být příští rok v dubnu. Návštěvníci se tak poprvé dostanou do dosud utajovaných míst.

„Je tam dochovaný Rajský dvůr a jsou tam dochovány části základového zdiva konventních budov, to znamená pracovny mnichů, kapitulní síně a snad tedy taková ta hranolová základová stavba, která mohla přináležet kapli nejstaršího špitálu na Františku. Rádi bychom zpřístupnili i části obrovského fondu lapidária,“ dodává Štěpánka Chlumská.

U kláštera má vyrůst bytový dům, ředitel Národní galerie nesouhlasí

V klášteru svaté Anežky je umístěná sbírka středověkého umění. K té podle ředitele galerie Jiřího Fajta příští rok přibude venkovní výstava soch a plastik.

„My se budeme snažit v těch vnějších prostorech, především na jižní i na severní straně kostelní sestavy kostela svatého Salvátora, který je tím hlavním sakrálním prostorem a je to to někdejší královské pohřebiště rodu Přemyslovců, aby mezi ním a mezi řekou vznikla parková úprava, aby tam vznikl sochařský areál. To bude prostor, který bude veřejně přístupný,“ popsal Fajt.

Na pozemcích anežského kláštera by mohl v budoucnu stát plánovaný bytový dům. Jeho výstavbu povolilo bývalé vedení Národní galerie a zelenou mu dali památkáři i město.

Stavební firma teď čeká na povolení městské části Praha 1. Současný ředitel Národní galerie Jiří Fajt ale považuje stavbu za nevhodnou.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme