Babiš slíbil horníkům z OKD další jednání o dřívějších odchodech do penze

Horníci na Ostravsku přerušili přípravy na protestní akce. Odbory ve společnosti OKD se dohodly s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) na dalším jednání o hornických důchodech. Ministr slíbil, že podpoří rychlejší odchod do penze pro zhruba stovku zaměstnanců, kteří začali fárat do roku 1993. Další více než tři tisíce déle sloužících havířů na rozhodnutí zatím čekají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Podle Babiše by bylo dobré srovnat podmínky v Česku s okolními zeměmi, kde horníci také odcházejí do důchodu dříve, upozornil však také, že důchody pro dalších tři a půl tisíce lidí by znamenaly miliardové výdaje.

„Není možné dávat nějaký bianco šek, který by rezultoval do čísel, která mohou být pro rozpočet dramatická. Budeme se bavit nad detailními čísly,“ řekl Babiš.

Hornický odborový předák Jaromír Pytlík doufá, že výhodnější penzi další havíři nakonec dostanou.

„Důchodce je dvakrát levnější než nezaměstnaný. Já si myslím, že to daňové poplatníky přijde na mnohem méně,“ poznamenal Pytlík.

První společné jednání o hornických důchodech a také o jejich dopadu na státní rozpočet by se mělo uskutečnit ještě v březnu.

Martin Knitl, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme