Bakterie se do vody nejspíš dostaly z kanalizace porušené při stavbě domů

Bakterie se do vody v Dejvicích a Bubenči nejspíš dostaly z kanalizace porušené při stavbě, ČTK to řekl ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Na pozemku poblíž nalezeného slepého ramene vodovodu vzniká komplex bytových domů Triangle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci PVK pokračují ve zkoumání slepého ramene vodovodní sítě, které zřejmě zavinilo kontaminaci vody v pražských Dejvicích a Bubenči

Pracovníci PVK pokračují ve zkoumání slepého ramene vodovodní sítě, které zřejmě zavinilo kontaminaci vody v pražských Dejvicích a Bubenči | Zdroj: ČTK

Podle vedoucího provozu PVK Michala Kruka mohla kontaminaci způsobit i nedaleká stavba tunelu Blanka. Vyjádření stavebních firem ČTK zjišťuje.

Dělníci poškodili podle PVK kanalizaci a z ní se pak odpadní voda dostala do slepého ramene. Následně se při zvýšení tlaku kvůli propláchnutí dostala do hlavního řadu a kontaminovala pitnou vodu.

„Netěsnosti v kanalizaci ukázala kamerová zkouška,“ řekl Kruk. Způsobit je podle něj mohla právě blízká výstavba.

„Viníkem je slepá část vodovodního řadu. Vzhledem k tomu, že celý řad je momentálně odstaven z provozu, tak další kontaminace nehrozí,“ uklidňuje ředitel Pražských vodovodů a kanalizací Petr Mrkos.

Slepé rameno vodovodu na konci ulice U Laboratoře mezi Patočkovou a Střešovickou nebylo správně zakresleno v mapě, podle jedné ze starých map mělo vést o deset metrů dál. Odbočka pochází z roku 1925, v 60. letech byla předělávána a nebyla zakreslena do mapy.

Dvě ponaučení

Havárie podle šéfa PVK přinesla vodohospodářům dvě zásadní ponaučení. „Zaprvé v samotném pásmu Dejvic, které bylo i historicky problematické z důvodu nekázně vlastníků nemovitostí, kteří neměli správně osazenou vnitřní instalaci na vodovodu, budeme muset udržet zvýšené chlorování, abychom si byli naprosto jistí, že bude voda nadále hygienicky zabezpečena.“

„Druhou lekcí je rozsáhlá kontrola celé vodovodní sítě s vyhledáváním podobných historických úseků, které na vodovodním řadu mohou být. Byť se nám nikdy taková situace nestala. Budeme přemýšlet i o tom, jak se vrátit k programu systémové obnovy sítí, který byl z důvodu nedostatku prostředků v minulých letech pozastaven,“ doplňuje šéf PVK.

Voda v Dejvicích a Bubenči už je pitná, potvrdily výsledky rozborů

Číst článek

Voda byla kontaminována koliformními bakteriemi a noroviry v pátek. Bez pitné vody bylo až do dnešního odpoledne zhruba 32 tisíc obyvatel Dejvic a Bubenče. Tisíce lidí postihly střevní potíže, téměř 500 jich vyhledalo lékařskou pomoc.

PVK přislíbily nemocné odškodnit částkou 5000 korun. Ušlý zisk by měly dostat nahrazený i firmy, které musely kvůli znečištěné vodě omezit provoz.

Pražský magistrát čelí kritice opozice kvůli situaci s vodou na Praze 6

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme