Během svátků bude polovina placených parkovacích zón v Praze zdarma

Zaparkovat v hlavním městě bude o Vánocích jednodušší. V centru – tedy na Praze 1 a na Praze 2 – sice zůstanou placené zóny ve standardním režimu, Praha 3 a Praha 7 ale umožní parkovat v takzvaných modrých zónách i motoristům bez příslušné karty. Bez poplatku budou v těchto městských částech i ostatní parkovací plochy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část Prahy zrušilo o vánočních svátcích parkovací zóny

Část Prahy zrušilo o vánočních svátcích parkovací zóny | Foto: Filip Jandourek

Kdo bude chtít během Vánoc využít bez parkovací karty volných modrých zón, musí si dávat dobrý pozor, protože postup městských částí není jednotný.

Dobrým příkladem je Vinohradská ulice. Její začátek spadá pod Prahu 2, řidiče, kteří tam zaparkují, tedy velmi pravděpodobně čeká odtah. Lokalita od náměstí Jiřího z Poděbrad výše už ale patří Praze 3.

„Až do 4. ledna bude možné parkovat v těchto zónách placeného stání bez obav, že by vaše auto bylo odtaženo,“ upozorňuje Stanislav Kněnický z Úřadu městské části Prahy 3.

Přehrát

00:00 / 00:00

V modrých zónách na Praze 3 a na Praze 7 mohou o Vánocích parkovat všichni řidiči

Benevolenci v přístupu k parkovacím zónám poprvé vyzkoušeli loni a krok se prý vyplatil.

„Lidé to samozřejmě vítají, protože mohou bez obav navštěvovat své známé,“ dodává Kněnický.

Podobně snadné bude až do konce vánočních prázdnin také parkování na Praze 7. „Je to vstřícnost k lidem, kteří přijedou navštívit své známé a blízké, je to vstřícnost k lidem, kteří jsou z Prahy i mimo Prahu. Ta parkovací místa jsou stejně volná, takže vlastně nikoho neomezujeme,“ potvrzuje tamní starosta Jan Čižinský.

Méně odtahů, slibuje policie

V obou městských částech navíc mohou řidiči volně parkovat i tam, kde jsou platební automaty. Peníze se tentokrát nevybírají. Oproti tomu na Praze 1 a na Praze 2 zůstávají některá placená parkoviště zpoplatněná i o vánočních svátcích.

„Jestliže by byla platnost v rámci třeba státního svátku nebo víkendu omezena, a tím pádem to tam máme napsáno, tak neplatíme. Ale jestliže to tam není, tak zaplatit musíme. Proto je vždycky dobré podívat se, v jakém časovém režimu parkovací automaty pracují,“ radí Rudolf Rubeš z pražské městské policie.

Obecně se dá říci, že tam, kde se platí za parkování v neděli, platí se i ve svátek. Pražská městská policie sice o Vánocích odtahy omezí, úplně je ale nezruší.

„Oprávnění odtáhnout vozidlo budeme využívat minimálně. Myslím třeba případy, kdy by vozidla tvořila překážku silničního provozu a třeba by bránila jednotkám IZS při zásahu,“ přibližuje Rubeš.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme