Boj o nedotčenou přírodu v údolí Rudolfovského potoka u Budějovic se dostal až k soudu

25. srpen 2014

Nejdříve petice, teď soud. Už tři roky trvá boj o nedotčenou přírodu v údolí Rudolfovského potoka nedaleko Českých Budějovic. Proti zásahům do území stojí část obyvatel Rudolfova a Jivna a také ekologické organizace. Proti jsou vlastníci pozemků a obec Jivno, kteří tam chtějí stavět rekreační objekty a vodní nádrž.

Když se obyvatelé Rudolfova dozvěděli o tom, že by se v údolí mělo stavět, sepsali petici za vytvoření přírodního parku v údolí Rudolfovského potoka.

To se sice nestalo, ale českobudějovický magistrát loni zaregistroval významný krajinný prvek - Rudolfovský lom velký okolo pěti hektarů, což mělo území chránit.

Vlastníci pozemků i obec se ale proti registraci odvolali ke krajskému úřadu. Kraj rozhodnutí magistrátu potvrdil. S tím se vlastníci nespokojili a podali žalobu k soudu. Ten jí na konci května letošního roku vyhověl a celou kauzu tak vrátil zpět na krajský úřad.

Ve sporu se před několika dny objevil nový fakt, který možná kauzu posune. Biologický průzkum zpracovaný entomologem Aloisem Pavlíčkem odhalil nebo potvrdil na jeho území výskyt několika chráněných a ohrožených druhů.

Skutečným překvapením se stal objev přástevníka kostivalového, motýla, který patří na seznam druhů chráněných v celé Evropské unii soustavou Natura 2000.

Přástevník kostiválový

Vzhledem k pokročilé vegetační sezóně a krátkému času od zadání průzkumu prováděl entomolog pouze orientační biologický průzkum.

Důkladný průzkum lokality během celé vegetační sezóny by podle něj mohl odhalit i další vzácné a chráněné druhy, které se v Rudolfovském lomu vyskytují.

Tvrdí, že zásahy spojené s plošnou změnou vegetace jsou nežádoucí a vedly by ke zničení stávajících stanovišť. Rudolfovské sdružení Náš domov doručilo biologický průzkum na odbor životního prostředí krajského úřadu. Právě tam se totiž v těchto dnech rozhoduje o vyhlášení významného krajinného prvku Rudolfovský lom.

Spustit audio