Bojovníci za svobodu založili v Kladně nový spolek. Jasno nemají o třetím odboji

Několik desítek členů Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) nespokojených se situací v svazu se ve středu rozhodlo založit novou organizaci - Spolek pro zachování odkazu českého odboje. Dohodli se na tom na společném setkání v Kladně. Nové sdružení má nahradit nedávno zrušenou kladenskou organizaci ČSBS. Chce se zaměřit na připomínání různých činů a osobností boje za svobodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gabriela Havlůjová

Gabriela Havlůjová | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Kladenská buňka byla zrušena podle vyjádření ČSBS z organizačních důvodů, podle vyloučené předsedkyně kladenské organizace Gabriely Havlůjové byla ale důvodem její dlouhodobá kritika svazu.

„Vzniká na základě dlouhodobé kritiky vedení ČSBS a hlavní důvod je ten, že ta kritika bohužel nenašla žádnou odezvu u vedení. My jsme se pokoušeli opravdu dva roky změnit fungování svazu, snažili jsme se zachránit nějaký majetek, nepodařilo se to. V tuto chvíli už dále nechceme setrvávat pod současným vedením ve svazu,“ uvedla ke vzniku nového spolku Havlůjová.

Spolku za zachování odkazu českého odboje vyjádřil podporu i kladenský primátor Milan Volf ze strany Volba pro Kladno.

Většina ze zhruba šedesátky členů svazu bojovníků za svobodu, kteří ve středu přišli na schůzi v Hotelu Kladno, se rozhodla pro vznik nového spolku, několik členů do něj nevstoupí. Spolek teď musí vzniknout právní cestou, pak do něj mohou vstoupit členové.

Jsme téměř rozhodnuti, že Svaz bojovníků za svobodu peníze od státu nedostane, řekl Stropnický

Číst článek

Založení nového spolku předcházela diskuze o třetím, tedy protikomunistickém odboji, někteří z přítomných ho odmítli uznat za součást boje za svobodu. „Kde bude třetí odboj, nebudu já," uvedla jedna z diskutujících. „Myslíme si, že jeho součástí by měl být první, druhý i třetí odboj," reagovala Havlůjová.

Lidé, kteří nechtějí do nového spolku vstoupit, mohou zvolit i přestup do jiné buňky ČSBS, například v Lidicích, Praze nebo Berouně. Další možností bude i ukončení členství.

Vedení ČSBS čelí v posledních měsících kritice. Z organizace odešli či byli vyloučeni někteří členové, kteří se proti vedení vymezovali. Z ČSBS vystoupil třeba válečný veterán Pavel Vranský, ženy spojené s vyvražděním Ležáků, dcera dlouholetého předsedy svazu Markéta Čermínová či ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík.

ČSBS pod drobnohledem

Předseda ČSBS Jaroslav Vodička tento týden písemně požádal prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kalu, aby provedl hloubkovou finanční kontrolu hospodaření svazu. Vodička v tiskovém prohlášení uvedl, že tak chce zamezit spekulacím o údajném špatném hospodaření svazu.

Kriticky se k aktuálnímu dění v ČSBS vyjádřili i někteří politici. Ministerstvo obrany podle ministra Martina Stropnického (ANO) bude chtít novému spolku pomoct. „Budeme se s nimi o tom bavit v příštích týdnech," řekl ve středu novinářům.

Minulý týden ČSBS kritizoval a řekl, že zváží, zda ho bude jeho úřad i nadále podporovat. Zadal proto vypracování analýzy, co se v ČSBS děje. Očekává od ní také podklad pro rozhodnutí, jak se má k ČSBS ministerstvo postavit. Spolky, jež sdružují válečné veterány, mohou například bezplatně využívat objekty, které ministerstvo vlastní.

K ČSBS se ve středu vyjádřil i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Novinářům řekl, že nařídil svému náměstkovi, aby svazu napsal dopis. Reaguje tak podle svých slov na informace z médií, že se ČSBS chová pochybně a že údajně byly i zneužívány dotace od státu.

„Budeme čekat na vysvětlení, jestli nás to uspokojí. Jestli ne, uděláme tam kontrolu, jestli se peníze daňových poplatníků skutečně používají transparentně," řekl. K tomu, zda by v budoucnosti mohl svaz dostávat od státu méně peněz, se nechtěl vyjadřovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme