Brnem hýbe téma podzemních garáží na Zelném trhu

V Brně na Zelném trhu mají vyrůst podzemní garáže a nabídnout víc než padesátku nových parkovacích míst, a to v samotném centru města. Investor i většina radních to vidí jako jednoznačné plus; proti nápadu se ovšem zvedla mezi Brňany velká vlna odporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno

Brno | Foto: Marián Vojtek

V reportáži Hany Ondryášové k událostem, které hýbou kampaní před podzimními komunálními volbami, zazněly od návštěvníků trhu souhlasné i odmítavé názory. Projekt garáží se rodí v ateliéru, který vede architekt Robert Juřík.


Pod Parnasem auta nebudou

"Vlastně bychom měli správně říct projekt garáží pod částí Zelného trhu, parkovací místa pod náměstím totiž zaberou jen jeho menší část - necelých 20 procent. A hlavně garáže vůbec nebudou stát pod místní dominantou - kašnou Parnas a zcela se minou i s historickým podzemím, to totiž leží hlouběji než plánované garáže. Nájezdová rampa - jejich jediná na povrchu viditelná část - pak spolkne jen 1,5 procenta plochy Zelného trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Hany Ondryášové o podzemních garážích na brněnském Zelném trhu

Parkoviště tak prý neukousne ani píď ze samotného tržiště, jen samozřejmě v době výstavby, vysvětluje Juřík: „Během výstavby bude provoz částečně omezený, ale opravdu jen částečně, protože výstavba bude probíhat ve dvou etapách a vždy zůstane 80 procent z trhu k dispozici. Pod Parnasem samozřejmě garáže nejsou, jsou mimo jeho půdorys.“

Tuto barokní sochu si budou časem prohlížet hosté nového hotelu, který má na Zelném trhu vzniknout. Právě pro hotelové hosty také bude určeno 25 nových parkovacích míst v podzemí. Zbylých 33 budou moci využít ti, kteří v okolí bydlí - parkovací místa jsou tady extrémní vzácností.

Více místa pro trh

Pro ostatní se pak na Zelném trhu moc nezmění, slibuje zástupce investora Ondřej Vymazal. „Protože i do budoucna je počítáno s tím, že na Zelňák budou automobily jezdit. Nikdy nebylo uvažováno, že by se z něj stala pěší zóna. Vznikne větší prostor pro tržiště, auta budou uklizena pod povrch.“


Zda se tak stane, teď nejspíše zůstane jen na standardním posouzení úřady. Padl sice návrh, aby bylo na téma výstavby podzemních garáží na Zelném trhu vypsáno referendum, a to spolu s říjnovými komunálními volbami, většina v zastupitelstvu ale tento návrh nakonec ani vůbec nepustila na program jednání.

Debatní téma

A kontroverzní plán na výstavbu podzemních garáží pod brněnským Zelným trhem bude samozřejmě i jedním z témat naší dnešní podvečerní debaty - první ze série diskusí Radiožurnálu k podzimním volbám, s moderátorem Martinem Veselovským. Začínáme krátce po sedmnácté hodině.

Milan Kopp, Hana Ondryášová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme