Brněnské sportoviště ‚Za Lužánkami‘ nadále chátrá

Plavání, fotbal, hokej, atletika i tenis se Brňanům vybaví, když se řekne ‚Za Lužánkami‘. Jenomže někdejší slavný areál z velké části zchátral a opravu brzdí jak nedostatek peněz, tak i nejasné majetkové vztahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Stock Exchange Diane Groves

Ideální pro venčení psů, méně už pro sportovní aktivity. Alespoň ne tak jako v dobách největší slávy místního hokeje a fotbalu. Tak to dnes vypadá za dnešními Lužánkami. Existují sice už plány na výstavbu nového moderního fotbalového stadionu, není ale jisté, jestli se na něj najdou peníze a plány teď navíc zbrzdily i spory o vlastnictví okolích silnic a chodníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Drž_Orž VOLBY Brno Lužánky.mp3

Srdce brněnských sportovních fanoušků tak krvácí. „Katastrofální úplně. Všechno padá. Člověk má strach, že na něj spadne i lampa, když se tady prochází kolem. A přitom je to škoda, protože je to centrum města, docela hezké prostředí. A je nám to líto,“ říká jedna z obyvatelek města.

Podle jejího manžela přitom bývala dřív návštěvnost areálu velká. „Určitě je to škoda pro Brno, že nemá žádný pořádný stadion,“ doplňuje mladý muž.

Takoví plavci se už ale dočkali. Město koupilo od soukromníka zchátralou plaveckou halu, mimochodem jedinou s padesátimetrovým bazénem na jihu Moravy. Sportoviště už slouží svému účelu a teď navíc prochází postupnou opravou. Zajímavé je, že se hala vylepšuje doslova nad hlavami plavců.

„V tuto chvíli probíhá rekonstrukce na západní stěně. Je to celé zaplachtované z obou dvou stran, mezi tím je lešení. Konstrukce se opatří nátěrem. Už jsme začali více topit, v podstatě jsme už přešli na zimní sezónu, aby měli zákazníci co nejméně snížený komfort plavání,“ popisuje správce bazénu Richard Elleder.

Zatímco oprava plavecké haly za Lužánkami spolyká řádově miliony a pár měsíců práce, pro oživení celého kdysi slavného areálu by byly nutné miliardy a roky. A hlavně odhodlání.

Kolik si Brno může dovolit investovat do výstavby sportovišť? A mají se nejvyšší fotbalové a hokejové soutěže hrát právě ‚Za Lužánkami‘? I tyto otázky nejspíš padnou v dnešní předvolební debatě z Brna. Na Radiožurnálu živě dnes po 17. hodině.

Hana Ondryášová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme