Brněnský magistrát vyškrtal další podpisy z petice pro referendum o poloze nádraží

Referendum o poloze hlavního vlakového nádraží v Brně se v termínu říjnových komunálních voleb zřejmě konat nebude. Úředníci brněnského magistrátu v současnosti znovu prověřují více než 20 tisíc podpisů pod peticí o vyvolání hlasování. Stovky kontrolou neprošly. Pokud podpisy nespočítají do půlnoci, referendum se do voleb nestihne připravit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát města Brna - označení budovy na Dominikánském náměstí

Magistrát města Brna - označení budovy na Dominikánském náměstí | Foto: Vladan Dokoupil

I když aktivisté napodruhé odevzdali dostatečný počet podpisů pod petici, podle primátora města Romana Onderky z ČSSD řada z nich opět obsahuje chyby. Mimořádné zastupitelstvo, které by ještě mohlo referendum vyhlásit, proto primátor nesvolá.

Definitivní počet platných podpisů ještě brněnský magistrát nezveřejnil. Podle jeho mluvčího Pavla Žáry úředníci podpisy stále ověřují.

„Podle předběžných čísel, která máme, zatím petičnímu výboru schází dostatečný počet hlasů. Kontrola ale ještě není u konce a prověřování stále pokračuje,“ zdůraznil s tím, že jasno bude nejdříve ve čtvrtek.

Aktivisté stále doufají, že referendum v termínu komunálních voleb vyhlásí soud.

Spor o polohu brněnského nádraží se táhne dlouho, Brňané o něm hlasovali už v roce 2004. Většina hlasujících se tehdy vyslovila pro modernizaci nádraží ve stávající poloze. Referendum ale nebylo podle tehdejších zákonů závazné.

Tomáš Jelen, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme