Budova Kliniky možná nemá kolaudaci, tvrdí Stropnický. Po stavebním úřadu žádá dokumenty

Sídlo autonomního sociálního centra Klinika nebylo podle pražského zastupitele Matěje Stropnického (SZ) zřejmě nikdy zkolaudováno. Rozhodnutí o kolaudaci budovy jako zdravotnického zařízení, konkrétně plicní kliniky, je přitom argumentem úřadů pro to, aby byl objekt vyklizen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce

Autonomnímu sociálnímu centru Klinika končí o půlnoci 2. března 2016 smlouva o výpůjčce | Foto: Filip Jandourek

Podle informací Stropnického se při otevírání objektu v šedesátých letech přišlo na to, že objekt neodpovídá technickým normám. Dosah rentgenového záření byl větší než povolená hranice. Plicní klinika údajně byla otevřena pouze v provizorním režimu.

Stropnický uvedl, že kvůli sporu o Kliniku opakovaně vyzýval radnici Prahy 3 i stavební úřad příslušné městské části, aby mu ukázaly rozhodnutí o kolaudaci budovy. Neúspěšně. Na radnici Prahy 3 se proto písemně obrátil s oficiální žádostí jeho tajemník.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odmítl v polovině února prodloužit aktivistům výpůjčku budovy. Důvodem bylo upozornění stavebního úřadu Prahy 3, že stavba byla zkolaudována jako plicní zdravotnické zařízení, a jiné využití je tudíž nelegální.

Podle Stropnického ale objekt nikdy zkolaudován nebyl a argumentace Stavebního úřadu je mylná. Jednání úřadu označil za svévolné a protiprávní.

V budově bývalé polikliniky na pražském Žižkově už sedmým dnem nelegálně přebývají aktivisté. Smlouva se státem o pronájmu budovy jim vypršela minulou středu. Problém v úterý měli řešit na mimořádném jednání zastupitelé městské části Prahy 3, ale nakonec nejednali.

 

oficiálně požádal žižkovský úřad o předložení kolaudačního rozhodnutí objektu Klinika. Historka nikdy nezkolaudované...

Zveřejnil(a) Matěj Stropnický dne 9. březen 2016

Kauza centrum Klinika | Foto: Český rozhlas

ČRo, Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme