'Bylo tam hodně těsno, lidi se tlačili ven.' V České Třebové měli na útěk z haly půl minuty

Rozbořená sportovní hala v České Třebové zůstává zajištěná policejními páskami. Policisté také vyměnili soudního znalce, který měl budovu ohledat, ten původní mohl být podjatý. V Mníšku pod Brdy pak chtějí zkontrolovat tělocvičnu, protože ji stavěla stejná firma. Policisté v České Třebové naštěstí vyšetřují jen příčinu zřícení střechy při florbalovém turnaji v sobotu večer, nikomu se nic nestalo. Přitom ve chvíli, kdy střecha padala, bylo v hale asi 80 lidí a na útěk měli asi 30 sekund. Bez pohotové reakce několika lidí by následky nehody mohly být horší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V době havárie se v budově konal turnaj florbalistů. Nikdo nebyl zraněn.

V době havárie se v budově konal turnaj florbalistů. Nikdo nebyl zraněn. | Foto: David Taneček | Zdroj: ČTK

„Bylo to hodně natěsno, když už jsme byli u dveří a tlačili lidi ven. Teď tam padali na sebe ve dveřích, protože se tam nevešli, takže jsme měli krizovou situaci, že jsme nemohli vyjít ven. To byla taková poslední minuta, kdy jsme viděli, že už jsou trámy skoro na zemi, zhaslo se a zvedl se ohromný vítr. Bylo to prostě hrozný,“ popsal situaci florbalový trenér Martin Šmíd.

Když padá strop, utečete. Přesně to ovšem florbalový trenér Martin Šmíd neudělal. Snažil se dostat do bezpečí lidi z tribuny i své hráče.

Sníh za zřícení střechy haly v Třebové nemohl, shodli se hejtman s projektantem. Viníka má najít nezávislý posudek

Číst článek

I když za sebou mají šok, na palubovku se podle něj vrátí. „Určitě to v někom zanechá pocit, ale kluci jsou silní a určitě se z toho otřepou. Jsou to bojovníci, takže budou pokračovat dál. Nevěřím, že by z toho hrozilo nějaké velké trauma.“

Venku na trenéra čekala čtyřčlenná rodina. Přesto opustil rozpadající se halu mezi posledními a jeho rychlá reakce pomohla zabránit nejhoršímu. Při slově hrdina ale ucukne.

„V žádném případě hrdina rozhodně nejsem, že bych tam zůstal úplně poslední a ještě hlídal halu. Myslím, že tam byli ještě tři čtyři další lidi, kteří popoháněli ostatní. Myslím, že ani ti ostatní to necítí jako nějaký hrdinský čin. Je to taková samozřejmost,“ dodává florbalový trenér.

Jeden šrám si ale přece jen odnesl. Dá si teď prý větší pozor na haly s rovnou střechou.

Halu ohledával nový soudní znalec

Zřícenou střechu v pondělí ohledával nový znalec určený policií. Policisté ho vyměnili kvůli možné podjatosti, informovala mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Původně stanovený znalec mohl být nějakým způsobem spojen se stavební firmou, která halu budovala, nebo s projekční kanceláří.

„Začínáme s důkladným ohledáním budovy za přítomnosti jiného soudního znalce, z jeho strany by mělo být všechno v pořádku. Dále zajišťujeme další podkladový materiál a výslechy osob," dodala Vilímková. Ohledání místa potrvá několik dní, výše škody zatím není jasná.

Sportovní hala v České Třebové | Foto: Josef Kopecký

Halu stavěla stavební firma Profistav Litomyšl. Podle projektanta stavby Tomáše Friše není jasné, proč se konstrukce střechy zřítila. Konstrukce byla udělaná z dřevěných vazníků, což je podle něj běžný způsob výstavby.

Na střeše haly leželo před zhroucením střechy zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí. Policie už zahájila kvůli zřícení střechy úkony trestního řízení.

V Mníšku pod Brdy zkontrolují tělocvičnu

Tělocvičnu v Mníšku pod Brdy zkontrolují statici. Stavěla ji stejná firma jako tu v České Třebové. Podle starosty Petra Digrina ze Starostů a nezávislých je kontrola jenom preventivní.

„Není to z důvodu, že bychom se obávali, že by došlo k nějakému zřícení nebo poškození. Mám dojem, že naše tělocvična byla velmi dobře kontrolovaná a velmi dobře dozorovaná. Navíc jde o úplně jiné technické řešení než v České Třebové. My máme obloukovou halu a na ní žádný sníh nezůstává," sdělil starosta.

Sportovní hala v České Třebové | Foto: Josef Kopecký

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme