Bývalá kasárna v Chebu čeká demolice. Objekty jsou v havarijním stavu

Bývalá kasárna na chebském sídlišti Zlatý vrch půjdou k zemi. Opuštěné polorozpadlé budovy obývají narkomani a bezdomovci, oprava by navíc byla příliš drahá. Radnice také hledá soukromého investora, který místo upraví a postaví tam rodinné domy. Demolici unikne jediný objekt, azylový dům Betlém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chátrající kasárna na Zlatém vrchu v Chebu

Chátrající kasárna na Zlatém vrchu v Chebu | Foto: Zdeněk Trnka

Brána vypadá, že se každou chvíli zbortí. Cihly opadávají, omítka také a člověk musí být opravdu hodně opatrný, když kolem prochází.

V samotných objektech chybí střechy, okna jsou vybouraná. Místo je celkově zanedbané. Uvnitř budov se zdržují lidé bez domova i narkomani.

„Hrozné je to, úplně katastrofální. Před sedmi lety to ještě šlo, ale po té amnestii se to nedá. S dětmi vůbec nechodím ven, a když vyjíždíme, tak jedině autem,“ popisuje bydlení v blízkosti bývalých kasáren paní Martina.

Celým areálem se navíc táhne nepříjemný zápach. „Oni tady pálí nějaké kabely nebo co. I když máte zavřené okno, všechno to jde do oken. Musíte na ně být hodná, jinak vezmou kámen a vymlátí vám okna,“ vysvětluje paní Helena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalá kasárna na Zlatém vrchu v Chebu půjdou k zemi, zůstane jen azylový dům Betlém

Na Zlatém vrchu u kasáren bydlí už 15 let. V době, kdy se s manželem přistěhovali, byl celý areál uzavřený, dokonce ho hlídala i agentura. Kasárna tak byla nepřístupná. Teď se paní Helena místu raději vyhýbá.

Bývalá kasárna dostalo město v roce 2002 zdarma od ministerstva obrany. Nesmělo je ale 10 let komerčně využívat. Podle architektonické soutěže, kterou si radnice nechala udělat, ale měly zůstat některé budovy stát.

Místo kasáren atraktivní bydlení

„Architektonická soutěž vycházela z nějakého stavu těch nemovitostí, bohužel pak došlo částečně k rozkradení, částečně potom k odstranění střešní krytiny. Samozřejmě tím protekly i zbývající budovy. Současný stav těch budov v podstatě neumožňuje nějaké smysluplné využití do budoucna,“ upřesňuje starosta Petr Navrátil z ČSSD.

Jedinou budovou v areálu, které se demolice nedotkne, je azylový dům Betlém. Chátrající kasárna pak nahradí zahradní město s atraktivním bydlením.

Chátrající kasárna na Zlatém vrchu v Chebu | Foto: Zdeněk Trnka

„Především činžovní domy a rodinné domy. Ale neberte to tak, že by je stavělo město, my bychom rádi, aby šlo o soukromou investici. Úloha města by měla být připravit vůbec tu lokalitu k tomu, aby mohla být využita právě pro takto hezké bydlení,“ dodává Navrátil.

Obyvatelům Zlatého vrchu se plán města líbí, ne všichni mu ale věří. „Nevím, jestli se toho vůbec dožijeme. Protože oni to pořád odkládají,“ pochybuje paní Helena.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme