Bývalý kastelán zámku Valtice údajně nechal zničit obrazy v hodnotě 4,5 milionu

Bývalému kastelánovi Valtického zámku hrozí až tři roky ve vězení. Policie ho obvinila ze zničení skoro šesti desítek moderních obrazů v hodnotě více než čtyři a půl milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Valtice

Zámek Valtice | Foto: Aleš Spurný

Plátna vznikala na zámku od roku 1992 při výtvarném sympoziu Velký formát.

„Člověka to zaráží v kulturní instituci. Kdyby to bylo někde ve šroubárně nebo v nějakém chlévě, tak si řeknu no dobrá, ale přece jen v národní kulturní památce je to dost zarážející,“ kroutil nevěřícně hlavou výtvarník Vladimír Franz. I on přišel o dva své obrazy v hodnotě několik stovek tisíc korun.

„Objevil jsem jenom rámy, kde to někdo velice brutálně vyřezal, protože mu šlo patrně o to dřevo nebo hlavně se zbavit jakési veteše, aby se uvolnil nějaký prostor,“ dodal Franz, podle nějž nese za zničení obrazů zodpovědnost kastelán.

„Mně je jedno jestli to tam udělal nějaký zaměstnanec, za ten zámek má zodpovědnost kastelán, který tam je,“ dodal Franz.

Kastelána také policie obvinila – má prý na likvidaci 58 uměleckých děl od 39 autorů téměř z celé Evropy největší vinu.

„Kastelán nařídil likvidaci obrazů, které byly zlikvidovány a rámy byly spáleny, zatím ten důvod nemůžeme sdělit, protože probíhá ještě další vyšetřování, byl obviněn z trestného činu poškozování cizí věci, hrozí mu trest odnětí svobody v délce od šesti měsíců do tří let,“ uvedl vyšetřovatel Josef Michálek.

Trochu paradoxní je, že kastelán zmizení děl loni v březnu policii sám oznámil. Policisté nejprve pracovali s verzí, že odcizení obrazů má na svědomí organizovaná skupina, která díla přeprodává na černém trhu s uměním, to se však nakonec nepotvrdilo.

Kastelán dva dny strávil v policejní cele, včera se částečně doznal. Nyní je stíhán na svobodě.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme