Bývalý primátor Českých Budějovic Thoma měl jít na pět let do vězení. Soud ho osvobodil

Pražský vrchní soud ve čtvrtek zprostil viny ze zneužití pravomoci bývalého primátora Českých Budějovic Juraje Thomu. Vyhověl jeho odvolání a zrušil rozsudek, který Thomu posílal na pět let do vězení, a navíc mu ukládal jak pětiletý zákaz činnosti ve výkonných orgánech obcí, tak i povinnost uhradit městu škodu 12,5 milionu korun. Senát zároveň zamítl odvolání státního zástupce, který požadoval Thomu potrestat přísněji i za porušení pravidel hospodářské soutěže. Rozhodnutí je pravomocné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juraj Thoma (Občané pro Budějovice)

Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) | Foto: Tomáš Adamec

Thoma byl primátorem v letech 2006 až 2014. Obžaloba mu vytýkala to, že v červnu 2010 uzavřel se společností BitServis dodatek ke kontraktu o dodávce počítačového zařízení a vybavení. Musel si prý být vědom toho, že dodatek představuje novou smlouvu, kterou neprojednala rada.

Thoma argumentoval tím, že rada schválila původní smlouvu z roku 2007 a u dodatku jej pracovníci odboru informačních technologií utvrdili v tom, že postupuje správně. Celé trestní řízení podle něj bylo cílenou kampaní, která ho měla zlikvidovat společensky, politicky i existenčně. Zdůraznil, že se na přípravě dodatku nijak nepodílel: nedal pokyn k jeho vypracování ani se nezúčastnil žádných jednání s dodavatelskou firmou, což potvrdili svědci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme