Bývalý západoněmecký ministr zahraničí zavzpomínal v Praze na útěk lidí z NDR

Zahrada i chodby západoněmecké ambasády v Praze připomínaly před 25 lety spíš uprchlický tábor než sídlo velvyslance. Za jeho zdmi se tísnily tisíce občanů tehdejší NDR, kteří se přes Prahu pokoušeli dostat do západního Německa. Tehdejší události si dnes na velvyslanectví v Praze připomněl také bývalý ministr zahraničí Spolkové republiky Hans-Dietrich Genscher.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ministr zahraničí Spolkové republiky Německo Hans-Dietrich Genscher

Bývalý ministr zahraničí Spolkové republiky Německo Hans-Dietrich Genscher | Foto: Filip Jandourek

Řada pozorovatelů přirovnávala situaci v Lobkovickém paláci na Malé Straně k humanitární katastrofě. V budově pražské ambasády Spolkové republiky Německo pobývalo na čtyři tisíce uprchlíků.

Přesně 30. září 1989 uslyšeli dobrou zprávu, do západního Německa je odvezou speciálně vypravené vlaky. Osobně jim to oznámil tehdejší ministr zahraničí Spolkové republiky Hans-Dietrich Genscher.

Lidé utekli z komunistické NDR a doufali, že se dostanou na západ, za svobodou. Dnes na události z konce září 1989 vzpomínají.

„Chtěli jsme lépe žít. Chtěli jsme říkat svobodně a otevřeně svůj názor, chtěli jsme cestovat. To všechno jsme nemohli,“ popisuje o čtvrt století později jeden z tehdejších uprchlíků.

Nasedli jsme do trabantu a vyrazili, vzpomínají manželé na svůj útěk z NDR

Číst článek

Do české metropole se dnes vrátil také Hans-Dietrich Genscher, aby si i s řadou dalších pamětníků události připomněl.

„Pro Němce je symbolem zvlášť zdejší balkon, na který Genscher před 25 lety vystoupil, a východoněmeckým uprchlíkům řekl, že jejich cesta na západ je volná,“ přibližuje berlínský zpravodaj Pavel Polák.

Útěk východních němců z NDR přes Velvyslanectví NSR v Praze na západ | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme