Část řidičů autobusů v hradeckém kraji vyjela v reflexních vestách. Protestují proti tendru

Mnozí řidiči autobusů v Královéhradeckém kraji od rána jezdí v reflexních vestách. Protestují tím proti tendru na autobusovou dopravu, který kraj v září vypsal. Odborářům se některé body zakázky nelíbí a chtějí soutěž zastavit. Hejtman královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD na nedávném jednání uvedl, že se dohodě nebrání, zrušení tendru ale odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastávka autobusu před Pelhřimovem

Zastávka autobusu před Pelhřimovem | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

„Zrušení výběrového řízení nám zákon opravdu neumožňuje. Jsme ochotni ke kompromisu, nejsme ochotni k tomu zrušit veřejnou zakázku,“ říká hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD.

Protestní akcí chtějí odboráři vedení kraje přimět, aby bral jejich připomínky na vědomí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protestní akci na královéhradeckém terminálu hromadné dopravy sledoval reportér Ondřej Vaňura

„Prostě to není jen o jejich představách. Lidé také mají nějakou představu a ti lidé to musejí odjezdit,“ zdůraznil předseda odborů společnosti Bus Line, Jiří Kuchynka.

Podle něho se dnešní protest vůbec nedotkne cestujících. „Řidiči pouze budou vypadat jinak a někteří budou rozdávat oranžové letáky.“

„Snažíme se upozornit na to, že nejsme se zakázkou spokojeni. Nejsme dlouhodobě spokojeni s tím, za kolik peněz se vykonává povolání řidiče autobusů,“ zdůraznil Kuchynka v dnešním Ranním interview Radiožurnálu.

Současný tendr má podle něho kromě mezd spoustu dalších chyb, které se přímo dotýkají řidičů. „Nejradši bych byl, kdyby byl tendr zrušen, předělán, a to s opravdovými odborníky,“ poznamenal Jiří Kuchynka. Nejprve ho slabší účast zaskočila, ale dopoledne už byl ale s počtem vest u řidičů spokojenější.

Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc z ČSSD odbory vyzval k dalšímu jednání. Kvůli tendru se odpoledne mimořádně sejde rada kraje. Řidiči ale zatím stále připravují jednodenní stávku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Námitky vůči tendru shrnul v Ranním interview Radiožurnálu předseda odborů společnosti Bus Line Jiří Kuchynka

„Přikláním se k řešení, kdy řekneme, ano, podíváme se ještě jednou na zadávací dokumentaci. Pokud možno do ní dáme zákonná ustanovení, která mohou napomoci k tomu, aby řidiči měli slušné mzdy. A poté by samozřejmě soutěž probíhala dál,“ poznamenal hejtman Franc.

Hrozbu stávky řidičů autobusů na Hradecku neodvrátilo ani jednání odborů a hejtmana

Číst článek

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme