ČD umožňují zkušebně platit za lístek ve vlacích kartou. Zatím v Olomouckém kraji

V některých rychlících v Olomouckém kraji mohou cestující platit za jízdenky platební kartou. České dráhy novinku zkoušejí na tratích Šumperk - Brno a Olomouc - Břeclav. Za první měsíc zatím Dráhy velký zájem u cestujících nezaznamenaly. Vyhodnocovat výsledky budou až na jaře a pak rozhodnou, jak s novinkou naloží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezkontaktní platební karta

Bezkontaktní platební karta | Foto: Marián Vojtek

V Olomouckém kraji mají průvodčí dvě takto vybavené přenosné pokladny a střídají si je na tratích Šumperk - Brno a Olomouc - Břeclav. Když cestující platí za lístek ve vlaku, nabídnou mu možnost použít kartu. Platební terminály umí přijmout jak kartu s čipem, tak i bezkontaktní platební kartu.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČD začaly testovat platbu za lístek ve vlacích kartou. Zatím v Olomouckém kraji. Natáčela o tom Anna Soldátová

Mluvčí Českých drah Kateřina Šubová prozradila, že každý den tuto možnost využije několik cestujících:

„Čeští zákazníci nejsou na tuto službu zvyklí, ale v případě, že chtějí být odbaveni ve vlaku, nemají koupený jízdní doklad, a vlaková četa má právě v testu přenosnou pokladnu, proaktivně nabídne cestujícímu možnost zaplacení bezhotovostně. A cestující toho většinou využijí. Jde zatím o jednotlivé nákupy během dne v řádu jednotek.“

České dráhy se tímto krokem chtějí posunout dále v modernizaci služeb. Kartou se už dá ve vlacích dávno platit například v jídelních vozech.

Nejsložitější bylo prý vymyslet takový systém, který by umožnil cestujícím platit kartou kdykoliv během jízdy. Na mnoha místech totiž není signál a platební terminál, nazývaný POS, se nemůže spojit s bankou. Podle Kateřiny Šubové ale cestující kolísání signálu nepocítí.

O budoucnost bezhotovostních plateb se České dráhy nebojí. Potenciál je prý v každém kraji.

Názory cestujících se různí, ale většinou novinku vítají. Výsledky budou Dráhy zkoumat nejdříve letos v březnu. Zaměří se hlavně na to, jaký je zájem cestujících a jak jsou platební terminály spolehlivé.

Anna Soldatová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme