Celníci na Zlínsku objevili stovky lahví absintu s nebezpečným metanolem

Pět set lahví absintu s obsahem metanolu zajistili celníci při nedávné kontrole v průmyslovém areálu v Bystřici pod Hostýnem. Výrobky firmy Vapa Drink obsahovaly až 30 procent nebezpečné látky. Policie vyzývá k obezřetnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Láhev absintu firmy Vapa Drink s. r. o.

Láhev absintu firmy Vapa Drink s. r. o. | Foto: Generální ředitelství cel

Obsah nebezpečné látky v lahvích potvrdily výsledky chemického rozboru. Podle data údajů z etiket se jedná o výrobky ze srpna 2012.

„Vzhledem k tomu, že na výrobky firmy Vapa Drink s. r. o. upozorňovaly nejen celní orgány i ostatní v době metanolové aféry, lze předpokládat, že se jedná o nějaké menší zbytkové množství, které si někdo ukryl pro pozdější dobu,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celníci objevili stovky lahví absintu s metanolem. Podrobnosti o případu řekl mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták

Vapa Drink má sídlo v Olomouci a provozovnu v Žeranovicích na Kroměřížsku, jež je i na etiketě absintu.

Jednatel firmy Viktor Koláček je jedním z nepravomocně odsouzených v hlavní části metanolové kauzy, která dosud stála život pět desítek lidí. Zlínský krajský soud poslal v květnu Koláčka na 21 let vězení. Muž, jehož vzal soud hned do vazby, se odvolal.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, kdy v Havířově zemřel na otravu první člověk. Současný nález podle Bartáka svědčí o tom, že veřejnost by měla být při nákupu a konzumaci lihovin nadále velmi obezřetná.

„Lze předpokládat, že takovýto alkohol by mohli mít lidé doma, a proto se snažíme důrazně varovat všechny, kteří si nějakým podivným způsobem opatřili alkoholické nápoje, aby byli velmi zdrženliví při jeho konzumaci,“ upozornil mluvčí.

Martin Hromádka, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme